woensdag, 25. oktober 2017 - 10:39 Update: 25-10-2017 11:34

'Europees Parlement wil af van zomer- en wintertijd'

'Europees Parlememt wil af van zomer- en wintertijd'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Het Europees parlement wil af van de zomer- en wintertijd.

Het Parlement wil het halfjaarlijkse gewissel niet meer. Wat het wordt, zomer- of wintertijd maakt niet uit, als er maar één vaste tijd geldt voor het hele jaar. Dit meldt onder meer het AD woensdag.

'Gerommel met de klok'

Komend weekend gaat de wintertijd weer in. Mischien wel voor de laatste keer, want een meerderheid van het Europees Parlement wil dit jaar nog de eerste stappen zetten om een einde te maken aan 'dat gerommel met de klok'. Inmiddels denkt een actieve groep binnen het Parlement ruim voldoende steun te hebben voor een resolutie (stemming: december) die Brussel uitnodigt met een wetsvoorstel te komen, aldus de krant. Pavel Svoboda, Tsjechisch christendemocraat voor het Europees Parlement, presenteert woensdag een nieuwe studie waaruit blijkt dat 'gerommel met de klok' vooral nadelen heeft.

Zo zijn de beweerde energievoordelen nooit gehaald, maakt het bedrijfsleven onnodig kosten, geven koeien minder melk, vallen kinderen op school in slaap en verstoord het het bioritme van volwassenen die dan ook erg vermoeid raken. Volwassenen krijgen zelfs verkeersongelukken of bedrijfsongevallen (bouwsector).