dinsdag, 14. november 2017 - 20:06 Update: 14-11-2017 20:44

Actie boze bezorgers van Deliveroo tegen nieuwe plannen

Actie boze bezorgers van Deliveroo tegen nieuwe plannen
Foto: BlikopNieuws/BON
Amsterdam

Boze bezorgers van Deliveroo voerden dinsdag op de Keizersgracht actie tegen de plannen van de maaltijdbezorger om alleen nog maar met zzp'ers te werken.

Via een protestmars door het centrum van Amsterdam vragen de bezorgers verenigd in Riders Union samen met vakbond FNV aandacht voor de kwestie.

Deliveroo kondigde eerder aan vanaf 1 februari alle ruim 1750 arbeidscontracten die aflopen niet te verlengen. Iedereen die wil blijven werken voor Deliveroo kan dit alleen nog doen als zzp'er. Volgens de bezorgers moet die ,,zzp-schijnconstructie" worden teruggedraaid en zou de werkgever zich aan de cao moeten houden. Ook willen ze dat er een ondernemingsraad wordt opgericht en dat de bezorgers vaste contracten krijgen.

 In september verenigden fietskoeriers van Delliveroo en Ubereats zich al in een samenwerkingsverbond Riders Union. Ze willen gezamenlijk strijden voor betere arbeidsvoorwaarden. Ze sloten stakingen en demonstraties niet uit.

Volgens Deliveroo biedt het zzp-model meer vrijheid en flexibiliteit voor bezorgers om te werken 'wanneer het hen uitkomt'. Ook zouden ze zo volgens de  maaltijdbezorgdienst zo meer verdienen. Maar mede-voorzitter Niels Annen van Riders Union. zegt in het Parool: 'Wij bezorgers zijn de dupe van de plannen van Deliveroo. De sociale voorzieningen vervallen en we gaan straks stukken minder verdienen.'

Categorie:
Provincie: