maandag, 8. januari 2018 - 15:20 Update: 08-01-2018 22:05

Paarden en runderen geëvacueerd om hoogwater

Paarden en runderen geëvacueerd om hoogwater
Foto: Staatsbosbeheer
Poederoijen

Maandag heeft Staatsbosbeheer vanwege het verwachte hoogwater in in het Gelderse natuurgebied Munnikenland, bij Slot Loevestein, maandag 186 grote grazers naar een hoger gebied geleid. 'Het betrof 122 konikpaarden en 64 zogenoemde rode geuzen, een rundersoort', zo laat Staatsbosbeheer maandag weten.

Grazen 

De dieren liepen tot maandagochtend 10.15 uur nog te grazen in de Gandelwaard, het laatste droge deel van het natuurgebied, dat ligt tussen de Waal en de Afgedamde Maas. Maar ze konden daar niet langer blijven staan, want ze dreigden ingesloten te worden door het stijgende water. Boswachter Jeffrey Kortsmit: 'Voor de natuur is het niet echt een probleem, die kan wel tegen een periode van hoog water. Maar de grazers staan graag droog, dus die hebben we verplaatst.' 

Ruimte voor de rivier

Dat het natuurgebied bijna helemaal onderloopt, komt door het landelijke programma Ruimte voor de Rivier, dat in 2011 van start ging. Door diverse ingrepen zijn flinke overstromingsvlaktes gemaakt, zodat de rivieren bij hoogwater hun gang kunnen gaan. De extra brede Wakkere Dijk, met flauwe taluds, werd speciaal aangelegd als 'hoogwatervluchtplaats' voor wie droge voeten of poten wil houden bij hoge waterstanden.

Droge voeten en poten

Via een klein half uur durende trek in colonne zijn de grazers via de verharde Maaskade naar de Wakker Dijk geleid. Deze operatie werd uitgevoerd door kuddebeheerder FREE Nature in samenwerking met vrijwilligers. 

Extra hooi

Staatsbosbeheer had alle grazers bij elkaar gelokt door de dieren daar extra hooi te geven. Kortsmit: 'De dieren hebben inmiddels lekker mals gras gevonden. En droge voeten, dat was het belangrijkste.' Slot Loevestein was tijdelijk afgesloten wegens de beweging van de kudde.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: