maandag, 8. januari 2018 - 17:10 Update: 08-01-2018 17:15

Vervoersverbod rond pluimveebedrijf Biddinghuizen ingetrokken

Vervoersverbod rond pluimveebedrijf Biddinghuizen ingetrokken
Foto: MV
Biddinghuizen

Met ingang van dinsdag 9 januari wordt het vervoersverbod ingetrokken dat werd ingesteld rond een pluimveebedrijf in Biddinghuizen in Flevoland waar een zeer besmettelijke variant van vogelgriep is geconstateerd. Dit heeft het ministerie van
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maandagmiddag bekendgemaakt.

Vervoer

'Er gelden dan geen beperkingen meer voor het vervoer van levend pluimvee, eieren, pluimveemest, gebruikt strooisel, andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte', aldus het ministerie.

Verspreiding tegengaan

Een vervoersverbod is een maatregel bedoeld om verspreiding van het vogelgriepvirus tegen te gaan. De maatregelen kunnen op basis van de Europese regels 30 dagen na de reiniging en ontsmetting van het besmette bedrijf ingetrokken worden.

Versoepeling landelijke maatregelen

Een aantal  landelijke maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep wordt versoepeld. Het gaat om het verplichte klinisch onderzoek voorafgaand aan het vervoer van pluimvee naar een pluimveebedrijf. Ook het klinisch onderzoek van eenden en kalkoenen die bij een slachthuis worden aangeboden, is niet langer verplicht. 

Eén-op-één vervoer ingetrokken

Het verplichte één-op-één vervoer van pluimvee tussen commerciële pluimveebedrijven wordt ingetrokken. Dit geldt ook voor het één-op-één vervoer van eenden en kalkoenen naar het slachthuis. De overige landelijke maatregelen tegen de vogelgriep, zoals de ophok- en afschermplicht, blijven van kracht.

----------------------------------------------------------------------------

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl op uw telefoon?  Download de app in de App store (ios) of de Play store (android) .

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl automatisch binnenhalen? Gebruik onze RSS-feed (http://www.blikopnieuws.nl/feeds/all/rss.xml)

Categorie:
Provincie: