donderdag, 18. januari 2018 - 9:14 Update: 19-01-2018 8:53

Enorm veel schademeldingen na zware storm, code rood ingetrokken

Amsterdam

De tweede storm van het jaar is een feit. Voor vrijwel het hele land hadden weerdiensten code rood afgekondigd. Rond 16.00 uur werd code rood weer ingetrokken.

Tussen 9.00 uur en 14.00 uur word de piek in de wind verwacht. Op veel plaatsen kwamen  zeer zware windstoten van 100-120 km/u voor, aan zee zelfs  windstoten van 130 km/h . In de tweede helft van de middag nam de wind sterk in kracht af. De wind kwam uit west tot noordwest.

Stormschades

Bij de meldkamers van de hulpdiensten liep het eveneens storm. Vanuit het hele land stroomden meldingen binnen van gevaarlijk hangende geveldelen of bomen die op omvallen stonden, of al omgewaaid waren.

Boom op auto A2

​Op de snelweg A2 tussen Liempde en Best is vanochtend een boom op een auto gewaaid. De automobilist kwam met de schrik vrij. De snelweg was enige tijd versperd. 

Gekantelde vrachtwagens

De storm kreeg  grip te op vrachtverkeer, zo meldde de VID. Rotterdam was zo goed als onbereikbaar vanaf het Noorden door de problemen op de A20, A13 en A4. Op de A4 was de Ketheltunnel dicht omdat er beplating los dreigde te komen. De A13 en de A20 waren afgesloten na gekantelde vrachtwagens.

'Ga niet de weg op'

Rijkswaterstaat waarschuwde voor zeer gevaarlijke rijomstandigheden en adviseerde automobilisten dringend niet de weg op te gaan in de provincies waar het KNMI code rood had afgekondigd.

Het KNMI had code rood afgekondigd voor het westen en midden van het land.

Het advies gold ook voor vrachtwagenchauffeurs. Verspreid over het land zijn vrachtwagens omgewaaid. Dat leidde tot levensgevaarlijke situaties en afsluiting van rijbanen. Rijkswaterstaat adviseerde te wachten tot de storm in de loop van de middag zou gaan luwen.

Man gewond door dakpan

Aan de Postkantoorstraat in het Gelderse Weurt is een man gewond geraakt nadat hij werd geraakt door een vallende dakpan. Hij is onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht.

Bel 112 alleen in levensbedreigende situaties

Door de storm kreeg de 112-centrale veel telefoontjes over stormschademeldingen te verwerken. Daarom verzocht de Landelijke Eenheid Politie mensen alleen naar 112 te bellen bij acuut gevaar en levensbedreigende situaties. Voor niet spoedeisende gevallen kan men bellen met het algemene nummer van de Politie: 0900-8844.

In Rotterdam waaide het dak van een pand:

----------------------------------------------------------------------------

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl op uw telefoon?  Download de app in de App store (ios) of de Play store (android) .

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl automatisch binnenhalen? Gebruik onze RSS-feed (http://www.blikopnieuws.nl/feeds/all/rss.xml)

Categorie:
Provincie: