vrijdag, 26. januari 2018 - 0:14 Update: 26-01-2018 8:53

'Hackteam AIVD gaf FBI cruciale informatie over Russische inmenging'

'FBI kreeg cruciale informatie over Russische inmenging van hackteam AIVD'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Hackers van de Nederlandse veiligheidsdienst AIVD konden ongemerkt meekijken met een Russische hackgroep.

Daardoor konden ze de FBI cruciaal bewijsmateriaal leveren voor de bemoeienissen van Rusland met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens Nieuwsuur en de Volkskrant gaat het om curciale informatie die de aanldeing vormde voor het FBI-onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Amerikanen kregen van de AIVD en de MIVD belangrijke informatie door, die zij hadden onderschept bij de Russische hackgroep Cozy Bear.

Het gezamenlijke hackteam ‘Joint Sigint Cyber Unit’ van de Nederlandse veiligheidsdiensten slaagden erin binnen te dringen in het computernetwerk van de Russen, zo blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en de Volkskrant. Op die manier kondenze  alle activiteiten van de hackers volgen, ook via een bewakingscamera. Het hackteam heeft die toegang daarna zeker één jaar en mogelijk 2,5 jaar behouden. Gedurende die periode heeft Nederland de Amerikaanse inlichtingendiensten meerdere keren gewaarschuwd voor de aanvallen die de Russische hackers uitvoerden, bijvoorbeeld op het Witte Huis en de Democratische Partij.

 

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl op uw telefoon?  Download de handige app in de App store (ios) of de Play store (android)

Volg Blik op Nieuws op sociale media:  TwitterFacebook of Google+

Categorie:
Provincie: