vrijdag, 2. februari 2018 - 14:43 Update: 02-02-2018 14:57

Nederland biedt Indonesië hulp in onderzoek oorlogswrakken

 Nederland biedt Indonesië hulp in onderzoek oorlogswrakken
Foto: fbf
Den Haag

Nederland heeft Indonesië hulp aangeboden voor onderzoek ter plaatse naar de verdwenen wrakken van de oorlogsschepen Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer. Dit hebben minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Relatie

Dit onderzoek is onder meer nodig om te kunnen bepalen of er een relatie is tussen de stoffelijke overschotten waarover in de berichtgeving wordt gesproken en de verdwenen scheepswrakken. Het kabinet spant zich tot het uiterste in voor een eervolle laatste rustplaats voor slachtoffers nu oorlogsgraven zijn geschonden door illegale berging. Dat is voor de nabestaanden belangrijk, want ook zij verdienen rust.

Andere coördinaten

De Indonesische autoriteiten hebben Nederland per brief laten weten dat er geen vergunning is gegeven voor het bergen van de 3 Nederlandse oorlogswrakken. De coördinaten van de vergunningen die in verschillende media stonden, komen niet overeen met de bekende coördinaten van de scheepswrakken. Het verschil met het dichtstbijzijnde Nederlandse wrak, Hr. Ms. Kortenaer, is 20 kilometer.

Geen bewijs

Deskundigen van Defensie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben het merendeel van in de Indonesische pers gepubliceerde foto's en filmbeelden bekeken. De deskundigen concludeerden dat er op de beelden geen bewijs is voor de aanwezigheid van wrakstukken van de Nederlandse oorlogsschepen Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java of Hr. Ms. Kortenaer.

-------------------------------------------------------------------------------

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl op uw telefoon?  Download de handige app in de App store (ios) of de Play store (android)

Volg Blik op Nieuws op sociale media:  TwitterFacebook of Google+

Categorie:
Provincie: