woensdag, 14. februari 2018 - 15:42 Update: 14-02-2018 15:58

Dubbele hotelmoord Arnhem, 30 jaar cel en tbs

Dubbele hotelmoord Arnhem, 30 jaar cel en tbs
Foto: Archief EHF
Arnhem

De 48-jarige man uit Almere, die eind maart 2017 twee slachtoffers in een hotel in Arnhem met messteken om het leven heeft gebracht, is woensdag door de rechtbank van Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar en een tbs-maatregel met dwangverpleging. 'De rechtbank vindt bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan een dubbele moord', zo laat de rechtbank woensdag weten.

TBS-er

Op 15 maart 2017 keerde de man niet terug naar de tbs-kliniek waar hij werd behandeld. Hij kampte al jaren met gewelddadige fantasieën. Tijdens de onttrekking besloot de man deze fantasieën in de praktijk te brengen. Op 23 maart 2017 bracht de man 2 slachtoffers door vele messteken om het leven. Hij koos daarbij voor hem gemakkelijke slachtoffers, namelijk de 2 andere aanwezigen in het verder verlaten hotel Rembrandt in Arnhem, waar hij verbleef. De rechtbank concludeert dat de slachtoffers zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevonden.

Strafbepaling

De rechtbank komt tot moord omdat zij bewezen vindt dat de man met voorbedachte raad de beide slachtoffers heeft gedood. Op moord staat een strafmaximum van 30 jaar of levenslang. De rechtbank vindt dat het gaat om zulke ernstige feiten dat – ondanks de problematiek van de man – uit oogpunt van vergelding een zeer lange gevangenisstraf op zijn plaats is. Het planmatige karakter van de feiten, de berekenende houding van de man en de omstandigheid dat hij de moorden tijdens een onttrekking aan zijn tbs-maatregel pleegde, maakt dat de rechtbank een kortere gevangenisstraf dan 30 jaar niet aan de orde vindt.

Samenleving beschermen

Daarnaast legt de rechtbank een tbs-maatregel met dwangverpleging op. Het gevaar voor de samenleving kan het beste worden ingeperkt met een lange gevangenisstraf in combinatie met een nieuwe tbs-maatregel.

Categorie:
Provincie: