dinsdag, 27. maart 2018 - 16:59

OM eist zeven maanden cel voor ontucht met patiënte

zeven maanden cel voor ontucht met patiënte in Zoetermeer
Foto: Archief FBF.nl
Zoetermeer

Het OM eiste dinsdag zeven maanden cel (waarvan drie maanden voorwaardelijk) tegen een 39-jarige Zoetermeerder. De man - die werkzaam was als extramuraal zorgbegeleider bij een psychiatrische instelling in diezelfde plaats – wordt ervan verdacht in 2016 meermalen seks te hebben gehad met een patiënte van die instelling.

Het slachtoffer was patiënte van de instelling, maar woonde zelfstandig. Verdachte moest haar begeleiden bij het zelfstandig voeren van haar huishouding. In eerste instantie voelde zij zich aangetrokken tot haar begeleider en deed zij toenaderingspogingen. Zo kwam het vanaf april 2016 tot een seksuele relatie.

Rond de zomer veranderde die. Volgens het slachtoffer sloeg de zorgbegeleider haar regelmatig tijdens de seks, waaronder in haar gezicht. Uiteindelijk trok ze het niet meer en stapte ze in oktober naar een andere begeleidster toe. Samen deden ze melding bij de politie waarna de instelling aangifte deed.

De officier van justitie hecht veel waarde aan de verklaringen van het slachtoffer. Zij heeft altijd consistent verteld dat zij het contact aanvankelijk leuk vond totdat de verdachte geweld ging gebruiken. De verdachte daarentegen zwabbert in zijn verklaringen; van aanvankelijke ontkenning tot (later) gedeeltelijke bekentenissen.

Verder is er een eindeloze stroom WhatsApp’jes die duidelijk maakt dat de verdachte op een volstrekt onprofessionele manier omging met het slachtoffer. Volgens de officier is dan ook wettig en overtuigend bewezen dat hij zich meermalen schuldig heeft gemaakt aan ontucht met een patiënte die aan zijn zorg was toevertrouwd.

“Het slachtoffer is een leuke, vlotte meid, maar wel een vrouw met aanzienlijke psychiatrische problemen die niet voor niets woont bij de instelling en van daaruit begeleid wordt. Verdachte had dat moeten weten”, aldus de officier op zitting.

Voor ontucht met misbruik van vertrouwen eiste zij zeven maanden cel (waarvan drie maanden voorwaardelijk).  Ook moet de man het slachtoffer 2000 euro smartengeld betalen, zo vindt de officier van justitie.

De uitspraak is over twee weken.

Categorie:
Provincie: