dinsdag, 10. april 2018 - 14:46 Update: 10-04-2018 14:47

Grapperhaus opent internationale politieconferentie van drugsbestrijders

Grapperhaus opent internationale politieconferentie van drugsbestrijders
Foto: Politie
Den Haag

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid verzorgde dinsdagochtend de openingstoespraak van de 35e International Drug Enforcement Conference (IDEC) in Rotterdam. De Nederlandse politie organiseert die samen met de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA). Op dit internationale congres komen drugsbestrijders uit 120 landen bij elkaar om te netwerken, van elkaar te leren en onderlinge afspraken te maken.

Tijdens de openingstoespraak sprak minister Grapperhaus zich  uit over de belangrijkste aandachtspunten en ambities bij de drugscriminaliteit in Nederland.

Acceptatie voedt ondermijning

Grapperhaus: “Drugs worden  geassocieerd met een happy time, alsof het erbij hoort. Ik accepteer die acceptatie niet. Achter een pil of ‘lijntje’ schuilt een wereld van keiharde criminaliteit; liquidaties, witwassen, corruptie, fraude en milieucriminaliteit. Drugs zijn het fundament van een ondermijnend systeem, en de acceptatie van drugs maakt de drempel lager om dat systeem in stand te houden.”

“Achter een pil of ‘lijntje’ schuilt een wereld van keiharde criminaliteit; liquidaties, witwassen, corruptie, fraude en milieucriminaliteit.”

De minister pleitte voor een integrale aanpak via het strafrecht, het bestuursrecht en fiscale interventies. Gemeenten, het Openbaar Ministerie, de politie, de belastingdienst, de douane, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Koninklijke Marechaussee werken hierin samen.