donderdag, 19. april 2018 - 20:54 Update: 20-04-2018 10:47

NAVO: Nederland moet 1 miljard per jaar meer aan Defensie gaan besteden

NAVO-topman roept Nederland op: Meer geld naar defensie vanwege nieuwe situatie
Foto: fbf
Amsterdam

De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg roept Nederland op om meer geld uit te geven aan defensie. 'Omdat we voor de grootste uitdagingen op het gebied van veiligheid staan in een generatie'.

'Algehele onzekerheid in de wereld'

Er is volgens Stoltenberg 'een algehele onzekerheid in de wereld, die de veiligheidssituatie bedreigt'. Stoltenberg denkt dan aan een 'assertiever Rusland', 'terroristische organisaties', 'nucleaire en chemische wapens' en 'online dreiging'. Dat alles bij elkaar creëert een onvoorspelbare wereld aldus de secretaris-generaal. Dit meldt de NOS donderdagavond. 

Onder NAVO-lijn

De defensie-uitgaven van veel Europese landen liggen ver onder de NAVO-lijn. Binnen de verdragsorganisatie is in 2014 afgesproken om 2 procent van het BBP aan defensie te besteden. Dat doen alleen de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Polen, Griekenland, Roemenië en Estland.

Naar 2,5 miljard euro per jaar

Nederland geeft inmiddels 1,5 miljard euro per jaar uit aan defensie, maar dat is nog maar 1,2 procent van het BBP en daarmee voldoet het nog niet aan de norm van de 2 procent wat neerkomt op 2,5 miljard euro per jaar.

'Geloofwaardige afschrikking' 

Volgens Stoltenberg moet de NAVO over meer wapens beschikken, omdat de NAVO voor een 'geloofwaardige afschrikking' moet zorgen. Stoltenberg tegen de omroep: 'Het doel daarvan is niet om een oorlog uit te lokken, maar om het te voorkomen. Door elke potentiële vijand duidelijk te maken dat wij er klaar voor zijn om alle bondgenoten te verdedigen.'