vrijdag, 20. april 2018 - 16:52 Update: 20-04-2018 17:06

Zes jaar celstraf en TBS geëist voor dodelijke steekpartij Amsterdamse metro

Zes jaar celstraf en TBS geëist voor dodelijke steekpartij Amsterdamse metro
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Vrijdag heeft de officier van justitie in voor de rechtbank in Amsterdam zes jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige man uit Amsterdam die ervan verdacht wordt op 27 juli 2017 tijdens het spitsuur volkomen onverwacht een 38-jarige passagier in de metro te hebben doodgestoken. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag.

Vader 

Het slachtoffer, vader van een zoontje van acht maanden, was op weg naar huis toen hij in een overvol metrostel tussen de Van der Madeweg en Venserpolder uit het niets op brute wijze door de verdachte werd doodgestoken. De verdachte kon snel door de politie worden aangehouden.

Volkomen willekeurig slachtoffer

Uit camerabeelden is gebleken dat de verdachte pas een station later dan het slachtoffer is ingestapt. Volgens getuigen - en zoals ook op de camerabeelden is te zien - is er voorafgaand aan het insteken op geen enkel moment en wijze contact is geweest tussen dader en slachtoffer. Het politieonderzoek heeft geen enkele aanwijzing opgeleverd dat de verdachte en het slachtoffer elkaar kenden. Alles wijst erop dat de verdachte volkomen willekeurig een slachtoffer heeft uitgekozen.

Geen verklaring

Op camerabeelden is duidelijk te zien dat de verdachte in de metro een mes tevoorschijn haalt en op het slachtoffer insteekt. In de schoudertas van de verdachte werd later het gebruikte schilmes aangetroffen. De verdachte heeft geen enkele verklaring willen afleggen en ontkent iedere betrokkenheid bij de steekpartij.

Psychiatrische afdeling

De verdachte, die als patiënt gedwongen was opgenomen op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, had die bewuste middag – overigens niet voor de eerste keer - van de geneesheer-directeur in het kader van zijn behandeling verlof gekregen om buiten het ziekenhuis te verblijven. Het ziekenhuis heeft een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, op basis van deze melding doet de Inspectie onderzoek. Dat onderzoek – dat geheel los staat van het OM - is nog niet afgerond.

Pieter Baan Centrum

De verdachte heeft geweigerd mee te werken aan het door het OM verzochte onderzoek door een psycholoog en een psychiater en is daarom onderzocht door het Pieter Baan Centrum (PBC). Deskundigen van het PBC achten de verdachte door zijn stoornissen in combinatie met zijn verstandelijke vermogens verminderd tot volledig ontoerekeningsvatbaar. Daarom heeft de officier van justitie de strafmaat naar beneden moeten bijstellen waarbij ze ook rekening heeft gehouden met de onherstelbare gevolgen van de daad van verdachte.

Psychose

'Het gruwelijke karakter van deze doodslag maakt dat ook het vergeldingsdoel vraagt om een gevangenisstraf van substantiële duur', aldus de officier in haar requisitoir. Ter beveiliging van de maatschappij eiste ze daarnaast TBS met dwangverpleging. 'De verdachte heeft laten zien dat hij vanuit een psychose agressief kan handelen. (-) Ik acht de kans groot dat de TBS-maatregel, die telkens met twee jaar kan worden verlengd, van lange duur zal zijn.'

Categorie:
Provincie: