dinsdag, 24. april 2018 - 17:36 Update: 24-04-2018 17:44

Criminelen dumpen opnieuw drugsafval in Brabant

 Criminelen dumpen opnieuw drugsafval in Brabant
Foto: Politie
Ulvenhout/Strijbeek/Galder

Binnen een tijdsbestek van een week zijn er recent 10 dumpingen van drugsafval gedaan in Noord-Brabant. Dit meldt de politie dinsdag.

Ulvenhout

Maandag 23 april 2018 heeft omstreeks 21.00 uur op de Koekelberg in Ulvenhout een witte bestelauto gereden waaruit een chemische vloeistof stroomde. Een getuige zag dat de auto doorreed tot aan het einde nabij een beekje. Daar stond het busje even stil. Nadat de auto weer terugreed richting de Strijbeekseweg werden in en langs een sloot vijf vaten met chemicaliën aangetroffen. 

De politie vermoedt dat de vaten en de lekkende vloeistof afkomstig zijn van de productie van synthetische drugs. Vandaag werd ook in Galder drugsafval aangetroffen. Daarmee komt het aantal dumpingen in Midden en West Brabant in één week op tien.

Aangifte

Een buitengewoon opsporingsambtenaar van het Waterschap Brabantse Delta deed aangifte van oppervlakteverontreiniging in Ulvenhout / Strijbeek. De aangever zag dat op het wegdek en in de berm een vloeistof gelekt was. Hij herkende de chemische lucht die daarbij vrijgekomen was als zijnde afkomstig van de productie van synthetische drugs. In en bij het water werden vijf vaten aangetroffen, waarvan er nog drie gevuld waren. Het afval is door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd.

Galder

Aan de Rijsbergsebaan bij een parkeerplaats in Galder is dinsdag rond 10.30 uur ook drugsafval aangetroffen. Het gaat om drie tonnen, vuilniszakken en zes jerrycans. Eerdere dumpingen afgelopen week werden gedaan in Breda (2) Goirle (2) Hilvarenbeek (2) Schijndel (1) en Tilburg (1). 

In de afgelopen week is op nog acht plaatsen in Midden en West  Brabant drugsafval gedumpt.  Zo werden zaterdag 40 jerrycans met chemicaliën in de wijk Muizenberg in Breda gedumpt. Vrijdagochtend kort na zeven uur kreeg de politie een melding dat er vaten met chemisch afval lagen in de sloot langs de Lage wal in Hilvarenbeek. 

Nieuwe dumping

Even nog dacht de politie dat het hier om een reeds bekende melding ging. Woensdag waren er vlak bij die plek, aan het Oude Beekse pad, namelijk ook al vaten aangetroffen. Helaas bleek het toch om een nieuwe dumping te gaan. Eerder deze week, op dinsdag, trof de politie al chemisch afval aan in het buitengebied van Breda.

Goirle

Woensdag was het raak op het Oude Beekse pad in Goirle en donderdag in die zelfde gemeente aan het Boterpad. Diezelfde donderdag vond de politie afval dumpingen in Schijndel en in Tilburg. Die laatste, aan het Berlagehof, was midden in een woonwijk. Een huismeester werd daar onwel nadat hij de vaten had aangetroffen bij de afvalcontainers van een ouderencomplex.

Zorgelijk

De politie noemt de situatie zorgelijk. Laboratoria voor synthetische drugs zijn een gevaar voor de omgeving. Naast de milieuschade en gezondheidsrisico’s kosten de dumpingen van drugsafval de belastingbetaler handenvol geld.

Oproep

De politie roept mensen dan ook op om verdachte situaties die te maken kunnen hebben met drugsdumpingen direct te melden via 112. Andere informatie over personen die zich hier mee bezig houden, kan ook anoniem gemeld worden op Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):