donderdag, 26. april 2018 - 12:26

Koningsdag voor verzekeraars relatief goedkoop

Koningsdag voor verzekeraars relatief goedkoop
Foto: Archief FBF
Den Haag

De jaarwisseling is traditiegetrouw het duurste feestje van het jaar, terwijl Koningsdag voor verzekeraars relatief goedkoop uitpakt. Belangrijke reden is dat automobilisten op Koningsdag de auto laten staan, waardoor er 37 procent minder aanrijdingen plaatsvinden.

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond heeft uitgerekend wat dure feestdagen voor verzekeraars zijn en welke juist wat goedkoper uitpakken. Zo neemt tijdens carnaval vooral in Noord-Brabant en Limburg het aantal inbraken toe en is de zomervakantie altijd relatief duur door de extra claims op reisverzekeringen.

De analyse naar elf feestdagen/periodes is gebaseerd op zes schadeoorzaken: aanrijdingen, brand, diefstal, aansprakelijkheid, reis en post ‘overig’. Woordvoerder Rudi Buis noemt het “op zich logisch” dat reisclaims in de zomer (427 procent meer dan een gemiddelde dag), voorjaarsvakantie (+115 procent) en meivakantie (+92 procent) fiks hoger uitvallen. Diefstallen komen volgens hem met name voor tijdens oud en nieuw (+93 procent), Kerst (+25 procent) en in de zomervakantie (+64 procent).

Vijf miljoen lager

“De veruit hoogste stijgingen zijn echter te vinden bij brand en aansprakelijkheid tijdens en na oud en nieuw”, benadrukt hij. Het aantal brandclaims neemt in die twee dagen toe met 579 procent, terwijl de aansprakelijkheidsclaims met een plus van 981 procent er helemaal uitspringen.” 
Al met al zorgt de jaarwisseling gemiddeld voor een extra netto schade van zo’n dertig miljoen euro, terwijl de netto schade morgen ongeveer vijf miljoen lager ligt dan op een gewone dag, besluit Buis.

Categorie:
Provincie: