donderdag, 26. april 2018 - 17:18 Update: 26-04-2018 19:22

Foto's offline vanwege vonnis over publiceren oude prentbriefkaarten

Arnhem

Vanwege een recentelijke uitspraak van de kantonrechter in Leiden hebben archiefinstellingen waaronder veel gemeente-archieven honderdduizenden oude foto's uit voorzorg van hun websites gehaald.

Ze vrezen auteursrechtelijke claims. De kantonrechter deed begin april uitspraak in een zaak over 25 ansichtkaarten uit de jaren '40 en '50 die 'Erfgoed Leiden' had gepubliceerd zonder toestemming van rechthebbende, zo meldt Branchevereniging Archiefinstellingen in Nederland (BRAINS).      

75 euro per geplaatste foto

Erfgoed Leiden en omstreken is door de kantonrechter veroordeeld tot betaling van een bedrag van 75 euro per foto voor het online geplaatst hebben van 25 anoniem gepubliceerde foto's uit de jaren '40 en '50. Bovendien wordt Erfgoed Leiden veroordeeld in de kosten van ruim € 12.500-.
Het gaat om oude prentbriefkaarten van stadsgezichten uit Leiden en omgeving zonder vermelding van de naam van de fotograaf die Erfgoed Leiden online plaatste in het kader van haar taak als regionale archiefinstelling.

Bij oude prentenbriefkaarten is het meestal niet bekend wie de maker is van de foto op de kaart. Wel is de uitgever bekend. Auteursrechten van uitgeverijen vervallen automatisch na 70 jaar; auteursrechten van makers echter pas 70 jaar na de dood van de maker. Archiefinstellingen verkeerden daarom in de veronderstelling dat zij anonieme prentbriefkaarten ouder dan 70 jaar in hun beeldbanken mochten publiceren. Nu blijkt dat dat toch niet zo is.

Voor de zekerheid zette Erfgoed Leiden 100.000 foto's offline. Eerder al zette Regionaal Archief Tilburg 80.000 van hun 100.000 digitale foto's offline.

Erfgoed Leiden heeft deze week hoger beroep aangetekend tegen het teleurstellende vonnis van de kantonrechter. 

Categorie:
Provincie: