zaterdag, 28. april 2018 - 17:07 Update: 28-04-2018 17:51

Ontdekker Peruaans massagraf geïnterviewd door programma De Aardappeleters

Ontdekker Peruaans massagraf geïnterviewd door programma De Aardappeleters
Hilversum

Joris Vermeer, presentator van het NTR-programma De Aardappeleters, is onlangs in Peru op een geplunderd massagraf gestuit.

De menselijke resten die over een groot oppervlakte verspreid lagen behoorden toe aan de Moche, een oude cultuur die de Inca’s voorgingen. De Moche zijn vandaag wereldnieuws geworden omdat Gabriel Prieto zijn ontdekking over een massagraf van 140 kinderen wereldkundig maakte.

Grootste kinderoffer ooit

In Peru zijn onlangs de resten gevonden van misschien wel het grootste kinderoffer ooit. Bij de stad Trujillo stuitten archeologen op eeuwenoude skeletten van meer dan 140 kinderen tussen de 5 en 14 jaar oud. Volgens de onderzoekers offerden de Chimú, voorlopers van de Inka's hun kinderen. Ze vonden op de botten sporen van messen. Mogelijk werd het middenrif opgesneden om het hart er uit te halen. De onderzoekers denken dat de Chimú de kinderden offerden aan hun maangod, omdat het land werd getroffen door noodweer.  De resten werden gevonden in bodemlaag die laat zien dat er toen sprake was van  zware regenval en overstromingen in het normaal droge gebied. Dit meldt de NOS zaterdag.

De Amerikaanse onderzoeker John Verano legt uit waarom de kinderen werden geofferd. 'Mensen offerden vaak datgene wat hen het meest dierbaar was. Er zal een crisis zijn geweest waardoor ze meenden dit te moeten doen.' Zijn Peruaanse vriend en collega Gabriel Prieto vult aan: 'Die negatieve klimaatveranderingen zullen van invloed zijn geweest op de politiek, de economie en misschien zelfs de ideologie van de Chimú. Met het offer zullen ze dat hebben willen tegengaan.'

Interview Gabriel Prieto

De ontdekker Gabriel Prieto is uitgebreid geïnterviewd voor het programma De Aardappeleters, dat producent Bureau Voorlichting voor de NTR maakt. Het programma zal in het najaar 2018 op NPO 2 worden uitgezonden.

Joris Vermeer: 'We zijn door een toevallige vondst direct betrokken geraakt bij een project, een ontdekking, die op dit moment het wereldnieuws domineert. We hebben Prieto uitgebreid over het kindermassagraf gesproken. Hij vertelde ons over dit geheime project , omdat we zelf op een enorm massagraf waren gestuit. We wisten dat het verhaal groot was op het moment dat we het hoorden. Hij hield het jaren stil. National Geographic heeft voor exclusiviteit grote bedragen geïnvesteerd en Gabriel zou een boete moeten betalen als het eerder naar buiten kwam. We hebben hem er niet over geïnterviewd, maar het heeft een belangrijke plaats in ons programma.'

https://nos.nl/artikel/2229368-enorm-kinderoffer-gevonden-in-peru.html