maandag, 30. april 2018 - 17:40 Update: 30-04-2018 17:52

Witwassende bitcoinhandelaar had 6.650,- euro verstopt in stofzuiger

Witwassende bitcoinhandelaar had 6.650,- euro verstopt in stofzuiger
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Enschede

Donderdag 3 mei begint voor de rechtbank in Rotterdam een strafproces tegen drie bitcoinhandelaren die verdacht worden van het grootschalig witwassen van crimineel geld. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag bekendgemaakt.

Voortgang besproken

'Op deze eerste terechtzitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. De officier van justitie, rechters en advocaten bespreken de voortgang en stand van zaken in onderzoek. De verdachten zijn drie mannen uit Enschede (31), Ridderkerk (28) en een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats', aldus het OM.

Privacy

De drie terechtstaande handelaren boden de mogelijkheid om cryptocurrency te wisselen voor contant geld en omgekeerd. Ze adverteerden op meerdere sites met de aan- en verkoop van bitcoins. De privacy van de klant werd gegarandeerd en over de, mogelijk illegale, herkomst van de bitcoins zouden geen vragen worden gesteld.

Infiltratie

In het strafrechtelijk onderzoek is verschillende keren door undercover agenten contact gelegd met de verdachte handelaren en zijn bitcoins gewisseld. Het Openbaar Ministerie en de politie gingen over tot een infiltratieoperatie, omdat meer gebruikelijke opsporingsmethoden niet tot identificatie van de verdachten zouden leiden. Dat had alles te maken met de anonimiteit waarbinnen de handelaren hun diensten aanboden.

Stofzuiger

De drie verdachten zijn in januari 2018 aangehouden en verblijven sindsdien in voorlopige hechtenis. Bij de doorzoeking van hun kleding, woningen, bedrijven en auto’s zijn contante geldbedragen van duizenden euro’s en dollars in beslag genomen. Een bedrag van 6650 euro werd gevonden in een stofzuiger in de kofferbak van een auto van een verdachte. Verder is beslag gelegd op bitcoins, documenten, digitale gegevensdragers, computers en digitale telefoons.

Categorie:
Provincie: