donderdag, 3. mei 2018 - 20:56 Update: 03-05-2018 21:44

Justitie vergeet voorlopige hechtenis te verlengen, politiemol Mark M. op vrije voeten

Politiemol Mark M. komt op vrije voeten door vormfout OM
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Bosch

Politiemol Mark M. (31) komt vrijdag op vrije voeten, omdat jusititie heeft vergeten zijn voorlopige hechtenis te verlengen, ondanks zijn celstraf van vijf jaar. Dit schrijft NRC Handelsblad donderdag.

In februari werd Mark M. veroordeeld tot vijf jaar cel voor corruptie. Hij had veel geld verdiend aan het jarenlang doorspelen van vertrouwelijke politie-informatie aan criminelen.

Mark M. moest na zijn veroordeling direct de cel in. Maar omdat M. in beroep ging, gold dit als voorarrest. Het is van groot belang dat het Openbaar Ministerie (OM) het voorarrest op tijd verlengt, in dit geval binnen 60 dagen. Toen de advocate van M., Fébé Schooldeman, ontdekte dat haar cliënt al 67 dagen vast zat, vroeg zij onmiddellijke vrijlating voor hem aan en kreeg dit donderdag ook. Een verzoek van de advocaat-generaal om alsnog de voorlopige hechtenis te verlengen werd donderdag door het gerechtshof in Den Bosch afgewezen, zo meldt de Volkskrant. Mark M. is nu vrij tot zijn zaak in hoger beroep wordt behandeld. Opmerkelijk, want bij de veroordeling van M. door de rechtbank wegens grootschalige corruptie, schending van het ambtsgeheim, witwassen en deelname aan een criminele organisatie wilde de rechtbank dat M. onmiddellijk gevangen werd genomen wegens 'vluchtgedrag'.