vrijdag, 4. mei 2018 - 11:35

15 jaar en 10 jaar cel voor betrokkenheid bij voorgenomen liquidaties

15 jaar en 10 jaar cel voor betrokkenheid bij voorgenomen liquidaties
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De 23-jarige Y.O. en de 24-jarige R.M. zijn vrijdag door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van 15 jaar respectievelijk 10 jaar wegens het in vereniging plegen van voorbereidingshandelingen voor moord. De rechtbank had eerder straffen opgelegd van 12 jaar en 8 jaar en 9 maanden. Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep dezelfde straffen geëist.

PGP

Beide mannen zijn, samen met twee andere jonge mannen, op 1 februari 2015 in Nieuw-Sloten in Amsterdam aangehouden na een achtervolging door het arrestatieteam. Y.O en R.M. waren in het bezit van onder meer drie zware automatische vuurwapens, snelle auto’s en spullen om brand te stichten. Het hof heeft onder meer de inhoud van versleuteld berichtenverkeer tussen de verdachten via telefoons met de applicatie Pretty Good Privacy (PGP) voor het bewijs gebruikt. 

Y.O is ook veroordeeld voor medeplichtigheid aan een poging tot moord. De auto van het beoogde slachtoffer was op 1 november 2014 in Almere tot ontploffing gebracht en vervolgens werd vele malen op het beoogde slachtoffer geschoten.

Hogere straffen

Het hof heeft zwaar getild aan de ernst van de feiten en aan de onverschrokken houding van Y.O. en R.M. Die houding blijkt onder meer uit hun vasthoudendheid, de inhoud van de versleutelde communicatie en hun verzet tegen hun aanhouding. 

Bij de aanhouding is R.M. gebeten door een politiehond. Dit is voor het hof geen reden om een lagere straf op te leggen.

Volgens de advocaten van Y.O. was hij korte tijd na zijn aanhouding al als schuldige getypeerd door publiciteit van politie en justitie. Dat zou volgens de advocaten moeten leiden tot een lagere straf. Het hof is hierin niet meegegaan.

Categorie:
Provincie: