zaterdag, 5. mei 2018 - 10:14

Cowboys en indianen niet strafbaar

cowboys en indianen niet strafbaar
Utrecht

We mogen van de rechter gewoon cowboy en indiaantje blijven spelen.

Naar aanleiding van een aangifte van actiegroep De Grauwe Eeuw tegen Tivoli Vredenburg van belediging heeft de officier van justitiegeconcludeerd dat er geen sprake is van een strafbaar feit. De aangifte zal niet verder worden opgepakt.

Tivoli Vredenburg organiseerde op 4 jun 2017 een kinderfeest “My First Festival” met het thema ‘cowboys en indianen’. Omdat kinderen werden opgeroepen verkleed als cowboys of indianen te komen, voelde de actiegroep zich beledigd aangezien het zou gaan om racistische stereotypen. Ook zou Tivoli bij kinderen hiermee de associatie oproepen dat volkerenmoord iets leuks is.

Het Openbaar Ministerie heeft de aangifte beoordeeld en komt tot de conclusie dat het zich verkleden als cowboy of indiaan niet gezien kan worden als een negatieve stereotypering van cowboys of indianen. Ten tweede is hiermee niet te bewijzen dat er opzet was om een groep te beledigen. Ten derde is geen aanknopingspunt voor de mening van de actiegroep dat het de associatie oproept dat volkerenmoord iets leuks is. Immers, als kinderen zich verkleden als cowboys of indianen dan is dit een spel en houdt dat geen goedkeuring van geweld tegen enige groep in.

Categorie:
Provincie: