zaterdag, 5. mei 2018 - 10:56 Update: 06-05-2018 9:47

Leden motorclub niet meer welkom bij brandweer Amsterdam - Amstelland

Leden motorclub niet meer welkom bij brandweer Amsterdam/Amstelland
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam/Amstelland

Leden van motorbendes zijn bij de brandweer van Amsterdam/Amstelland niet meer langer welkom. Brandweercommandant Leen Schaap en voorzitter van de Veiligheidsregio Bas Eenhoorn zijn aan het uitzoeken of leden van motorbendes geweert kunnen worden uit het korps, zo bericht Het Parool.

De Amsterdamse brandweer telt zeker één Hells Angel en één lid van Satudarah. Een andere brandweerman is topvechter in mixed martial arts en werd onlangs na een titelgevecht op sociale media gefeliciteerd door de top van motorbende No Surrender.  

"Ik vind het absoluut niet normaal dat binnen overheidsorganisaties mensen werken die lid zijn van criminele motorbendes. Dat geldt ook als je vol in het wereldje zit van de kooivechters en een directe link hebt met de top van zo'n motorbende," zegt Schaap in de krant.

Leen Schaap is van de politie overgestapt naar de brandweer. ''Bij de politie is het evident: als je lid bent van zo'n motorclub heb je contact met criminelen. Dat mag niet''.

Schaap en Eenhoorn onderzoeken de mogelijkheden. Schaap vindt ambtenaren met dit soort contacten een "heel slechte zaak" en een "misdaad bevorderende factor". Eenhoorn is het met hem eens. Alle ambtenaren leggen een eed af. Daarbij beloven ze zich aan alle wetten en regels te houden. "Ik vraag me af hoe moeilijk het is na te gaan of dat in de praktijk ook zo is", zegt Eenhoorn.

Categorie:
Provincie: