woensdag, 9. mei 2018 - 9:27 Update: 09-05-2018 10:01

'Defensie kan geen bewijs vinden voor bekentenis Marco Kroon'

'Defensie kan geen bewijs vinden voor bekentenis Marco Kroon'
Foto: Min. Defensie
Amsterdam

Voor de bekentenis van oorlogsheld Marco Kroon dat hij in 2007 ontvoerd is in Afghanistan en dat hij daarna zijn gijselnemer heeft gedood, heeft Defensie na een jaar onderzoek geen beijs kunnen vinden.

Volgens de top van het ministerie is het zeer wel mogelijk dat Kroon zijn verhaal in ieder geval voor een deel heeft verzonnen. Dit is gebleken uit gesprekken die de Volkskrant voerde met 13 mensen die betrokken waren bij Kroons geheime missie in Afghanistan of die kennis hebben van het interne onderzoek daarna, aldus de krant. Het interne onderzoek naar het geweldsincident begon in 2018 op verzoek van het Openbaar Ministerie. Kroon had het incident eerder zelf gemeld bij de toenmalig Commandant der Strijdkrachten Ton Middendorp. 

Kroon schreef in februari een stukje in het AD waarin hij vertelde dat hij in Afghanistan in 2007 een vijandige strijder doodde. De man zou hem gevangen hebben genomen en hebben vernederd. Hij werd vrijgelaten maar kwam de man enkele weken later weer tegen toen hij gewapend was met een AK-47. “Kroon: 'Het was op dat moment ‘hij of ik.'

Defensie vermoedt dat Kroon mogelijk aan een  posttraumatisch stresssyndroom lijdt. Hierdoor zou hij mogelijk feiten door elkaar hebben gehaald en ze echt  zijn gaan geloven, zo schrijft de krant. Psychologen hebben Kroon al eerder onderzocht op het stresssyndroom. De aandoening is voor zover bekend niet vastgesteld.