woensdag, 9. mei 2018 - 15:32 Update: 10-05-2018 8:24

Celstraffen tot 30 jaar voor 'vergismoord' op Djordy Latumahina

Celstraffen tot 30 jaar voor 'vergismoord' op Djordy
Amsterdam

Celstraffen tot 30 jaar, dat hebben vier mannen woensdag van de rechtbank in Amsterdam gekregen voor de 'vergismoord' op Djordy in een Amsterdamse parkeergarage in oktober 2016. Dit heeft de rechtbank woensdag bekendgemaakt.

Schadevergoeding van ruim 350.000 euro

Het gaat om gevangenisstraffen van 30, 26, 18 en 15 jaar voor de moord op Djordy Latumahima en de poging tot moord op diens vriendin en dochter. Gezamenlijk moeten de mannen een schadevergoeding van ruim 350.000 euro betalen aan de vriendin en tweejarige dochter van Latumahina, voor onder meer de kosten van toekomstig levensonderhoud. Ook moeten zij de kosten van de uitvaart aan de vader van het slachtoffer betalen.

Zwaargewond

De Amsterdamse dj Djordy Latumahina werd in oktober 2016 neergeschoten terwijl hij met zijn vriendin en dochter in zijn auto zat in een parkeergarage van zijn appartementencomplex in Amsterdam Nieuw-West. Latumahina overleed ter plekke, zijn vriendin raakte zwaargewond. Hun dochter bleef wonderwel ongedeerd.

Nietsontziend

De rechtbank spreekt haar afschuw uit over het nietsontziende, onverschillige en brute vuurwapengeweld dat door de mannen is gebruikt. De moord had een professioneel karakter – met gestolen auto’s voorzien van gestolen of valse kentekenplaten en het gebruik van prepaid telefoons en (semi) automatische wapens. De daders hebben de moordaanslag volgens de rechtbank met een niet te bevatten nonchalance en roekeloosheid gepleegd en daarmee blijk gegeven geen enkel respect te hebben voor het menselijk leven.

Onherstelbaar leed

Als gevolg hiervan is een jonge man zeer gewelddadig om het leven gekomen. Een jonge vrouw heeft het ternauwernood overleefd en zij moet nu verder zonder haar partner. Hun 2-jarige kind is hiervan getuige geweest en had zelf ook geraakt kunnen worden. Een jong, gelukkig gezin is stuk gemaakt. Nabestaanden en vrienden is onherstelbaar leed aangedaan. De tragiek wil dat Djordy Latumahina, daarvan is de rechtbank overtuigd, niet het beoogde doelwit was.

Niet betrokken

Drie andere verdachten in de zaak bleken niet betrokken bij de aanslag. De eerder uit voorlopige hechtenis geschorste Tony D. krijgt 4,5 maand celstraf voor het verboden wapenbezit en het rijden zonder rijbewijs dat tijdens het onderzoek aan het licht kwam. De eerder uit voorlopige hechtenis geschorste Giovanni D. krijgt 48 weken (waarvan de helft voorwaardelijk) celstraf voor het helen van gestolen auto’s. Een laatste verdachte krijgt voor datzelfde vergrijp 80 dagen (waarvan de helft voorwaardelijk) celstraf met de verplichting zich te laten behandelen.