dinsdag, 22. mei 2018 - 9:10 Update: 22-05-2018 16:04

Wolf lijkt zich definitief te vestigen in Drenthe

Wolf lijkt zich te vestigen in Drenthe
Foto: SXC

Een wolf verblijft sinds enige maanden in natuurgebieden in Midden-Drenthe. Ook rond het Drents-Friese Wold is al enige tijd een wolf aanwezig. De langdurige aanwezigheid van de wolf in Drenthe is mogelijk de opmaat naar de definitieve vestiging van de wolf in Nederland, maar het kan ook zijn dat een wolf na een paar maanden alsnog weer verder trekt.

Volgens wolvendeskundige Aaldrik Pot van Staatsbosbeheer is er pas sprake van een territorium als de wolf langer dan een half jaar in een bepaald gebied verblijft.

Om te bepalen of er sprake is van een mogelijk verblijf van een wolf is nader onderzoek nodig. Staatsbosbeheer heeft meerdere camera’s geplaatst om het vermoeden te bevestigen van de meer permanente aanwezigheid van de wolf. Maar pas bij zogenaamde ‘territoriale markeringen’ zoals keutels kan er via DNA vastgesteld worden welke individuele wolf of wolven het betreft, en kan met zekerheid meer gezegd worden over een langdurig verblijf."

Beleid

Provincie Drenthe is nauw betrokken bij het verdere onderzoek naar de aanwezigheid en mogelijke vestiging van de wolf in Drenthe. De provincie is ook verantwoordelijk voor het beleid ten aanzien van de wolf in de provincie. De precieze locatie van de waarnemingen wordt niet bekend gemaakt om te voorkomen dat mensen het dier gaan zoeken en het daarmee verstoren.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):