donderdag, 24. mei 2018 - 20:56 Update: 24-05-2018 22:43

Holleeder ontkent alle betrokkenheid bij aanslagen op Van Hout

Holleeder ontkent alle betrokkenheid bij aanslagen op Van Hout
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Tijdens de eerste inhoudelijke behandeling donderdag van de strafzaak tegen Willem Holleeder ontkent Holleeder alle betrokkenheid bij de (mislukte) aanslagen op Cor van Hout.

Iedere suggestie van de hand gewezen

Iedere suggestie dat hij iets te maken zou hebben met de aanslagen op zijn compagnon Cor van Hout wees de 59-jarige Holleeder van de hand. Dit meldt onder meer de Telegraaf donderdag. De zussen van Holleeder, Astrid en Sonja (tevens de partner van Van Hout) zijn er van overtuigd dat Willem Holleeder verantwoordelijk is voor de liquidatie van Van Hout op 24 januari 2003 in Amstelveen. De man met wie Holleeder toen geluncht had, Robert ter Haak, werd bij de liquidatie ook dodelijk getroffen. 

Eerdere liquidatiepoging

In 1996 en 2000 werd ook al geprobeerd om Van Hout te liquideren. Van Hout en Holleeder behoorden allebei tot de groep ontvoerders die in 1983 Freddy Heineken ontvoerden. Maar ze raakten gebrouilleerd. Holleeder zou zich daarna hebben aangesloten bij de criminelen Sam Klepper en John Mieremet, die beiden respectievelijk in 2000 en 2005 werden geliquideerd. Holleeder beweert dat hij alleen met deze twee mannen optrok om problemen op te lossen. Hij ging dan ook de strijd aan met de verklaringen die tegen hem zijn afgelegd. Hij noemde het 'schandalig' dat er verklaringen 'in elkaar zijn gedraaid'. Astrid Holleeder zal over dit dossier op 29 mei en 1 juni als getuige worden gehoord.