vrijdag, 25. mei 2018 - 21:32 Update: 25-05-2018 21:32

Pegida niet welkom met barbecue bij moskeeën

Pegida niet welkom met barbecue bij moskeeën
Foto: fbf
Utrecht / Gouda

De gemeenten Utrecht en Gouda geven anti-islambeweging Pegida geen toestemming om voor de deur van de moskee een barbecue met varkensvlees te organiseren. In Rotterdam is er geen verbod.

Pegida wilde de barbecues houden op 4 juni op het plein bij de Ulu-moskee in Lombok in Utrecht en op 6 juni voor de deur van moskee Nour aan de Raam in Gouda.

Burgemeester van Gouda de heer Schoenmaker: ‘’Het recht op demonstreren is in Nederland een groot goed, waar ik als burgemeester pal voor sta. Ik heb dan ook serieus gekeken naar de aanvraag, hoewel de manier waarop men wil demonstreren haaks staat op waarden waar ik ook voor sta, zoals het zoeken van verbinding en het tegengaan van polarisatie. Maar een betoging moet wel veilig kunnen verlopen, voor zowel demonstranten als omstanders. De locatie die Pegida heeft aangedragen, biedt hiervoor naar mijn mening en die van de politie onvoldoende waarborgen. Naast het feit dat de verkeersveiligheid in het gedrang komt, vinden er rioolwerkzaamheden plaats waardoor de straat open ligt. Ik sta dan ook niet toe dat de voorgenomen actie voor de deur van de moskee plaatsvindt."

Aan Pegida is, zoals formeel is vereist, het voornemen om een andere locatie aan te wijzen gemeld. De voorgenomen demonstratie in Gouda moet uitwijken naar het centrum van Gouda, achter de Agnietenkerk.

Ook in Utrecht krijgt Pegida een andere plek toegewezen om te demonstreren. De nieuwe aangewezen locatie is de nabijgelegen busbaan op het Westplein. 

Categorie:
Provincie: