dinsdag, 29. mei 2018 - 10:46 Update: 29-05-2018 15:12

Volkert van der G. mag van rechter emigreren

Volkert van der G. mag emigreren van de rechter
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Volkert van der G. mag emigreren naar het buitenland. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag vandaag bepaald

Van der G. zich niet langer hoeft te melden bij de reclassering.

De vordering

Van der G. vorderde in kort geding dat de meldplicht bij de reclassering zou komen te vervallen. Volgens hem handelt de Staat onrechtmatig door de meldplicht als bijzondere voorwaarde aan zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling te blijven verbinden. Zowel het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) als de reclassering hebben namelijk  aangegeven geen heil meer in de meldplicht te zien. Door de meldplicht wordt hij bovendien belemmerd in zijn wens om naar het buitenland te emigreren.

De situatie van Van der G.

Bij de voorwaardelijke vrijlating van Van der G. in 2014 zijn aan hem bijzondere voorwaarden opgelegd. Een van die voorwaarden hield in dat hij zich regelmatig moest melden bij de reclassering.  Medio 2017 zijn het Openbaar Ministerie (OM) en van der G. met elkaar in overleg getreden over de wijze waarop een zinvolle invulling aan de contacten met de reclassering zou kunnen worden gegeven. Het OM heeft besloten om daarover advies te  vragen aan het NIFP, de op dit gebied deskundige instantie en de reclassering.

Voorwaarden

Deze uitspraak betekent niet dat er voor Van der G. helemaal geen voorwaarden meer gelden.  Voor hem gelden nog de voorwaarden dat hij gedurende de resterende periode van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling (tot 2020) geen strafbare feiten mag plegen, dat hij geen contact mag hebben met de media en dat hij de familie van Pim Fortuyn en/of Hans Smolders niet mag benaderen.

Categorie:
Provincie: