woensdag, 30. mei 2018 - 11:28 Update: 30-05-2018 13:25

RvS vindt opleggen gebiedsverbod voor omstreden prediker Fawaz Jneid terecht

RvS: gebiedsverbod voor salafistische prediker Fawaz Jneid is terecht
Foto: Archief EHF
Den Haag

De minister heeft juist gehandeld door de salafistische prediker Fawaz Jneid een gebiedsverbod voor twee Haagse wijken op te leggen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Radicaliserende invloed

De iman had een beroepszaak aangespannen tegen het verbiedsverbod. Vorig jaar had toenmalig minister van Veiligheid en Justitie, minister Blok, besloten dat Fawaz Jneid niet meer in de Haagse wijken Transvaal en Schildersbuurt mag preken, omdat hij daar een radicaliserende invloed  zou kunnen hebben op jongeren. Dit meldt onder meer het AD woensdag. De landsadvocaat zei vorige maand tijdens de behandeling van de zaak: 'Uit de preken van Jneid valt af leiden dat voor individuen een gewelddadige strijd ,,acceptabel of zelfs noodzakelijk'' zou zijn om de islam te verdedigen'.  Verder zei de landsadvocaa: 'We willen niet de mening van Jneid verbieden, maar wel voorkomen dat hij mensen ‘bewerkt’ in deze wijken'. 

Verplaatsing

Dat de omstreden salafistische prediker (53) niet voor één gat te vangen is, blijkt uit het feit dat hij zijn werkgebied heeft verplaatst van Den Haag naar de El-Tawheed Moskee in Amsterdam-West. Dit meldt Het Parool. UIt een fimpje dat Fawaz Jneid zelf op internet heeft gezet, blijkt dat hij afgelopen vrijdag de preek in deze moskee heeft geleid. De imam zelf woont in Leidschendam. De VVD-fractie in de gemeenteraad wil onderzoeken of ook in Amsterdam een gebiedsverbod ingesteld kan worden.

Categorie:
Provincie: