donderdag, 31. mei 2018 - 12:06

20 jaar cel voor doodsteken fietsenmaker

20 jaar cel voor doodsteken fietsenmaker
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Een 39-jarige man uit Amsterdam is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar voor het doden en beroven van een fietsenmaker in Amsterdam-West. Ook is hij onder meer schuldig aan een poging tot doodslag door een kennis meerdere malen met een hamer op zijn hoofd te slaan. Naast zijn gevangenisstraf moet de man ruim 80.000 euro schadevergoeding betalen.

Dodelijke beroving

De fietsenmaker werd op 15 maart 2016 in zijn winkel met meerdere messteken om het leven gebracht en beroofd van zijn portemonnee. DNA op de hand en kleding van het slachtoffer leidde naar de verdachte. Tijdens het onderzoek bleek bovendien dat hij direct na de steekpartij zijn buurman had verteld wat hij had gedaan.

De rechtbank oordeelt op basis hiervan dat de verdachte inderdaad degene is geweest die de fietsenmaker om het leven heeft gebracht. Hij heeft daarmee diep verdriet veroorzaakt in het gezin van het slachtoffer. Ook buurtbewoners en klanten van de fietsenmaker zijn geschokt door zijn gewelddadige dood. De rechtbank rekent de man dit zwaar aan.

Aanval met hamer

Enkele maanden voor de dodelijke steekpartij heeft de verdachte een kennis meerdere malen met een hamer op zijn hoofd en lichaam geslagen. De rechtbankvindt de mishandeling verbijsterend, ook omdat er geen enkel motief voor de aanval lijkt te zijn geweest. De verdachte kwam al enige tijd bij het slachtoffer over de vloer en sloeg hem daar totaal onverwacht met een hamer doelgericht een barst in zijn schedel.

Diefstal brandkranen

De man is ook schuldig aan de diefstal van brandkranen en blusleidingen uit diverse appartementencomplexen. Hij stond er niet bij stil, of had er maling aan, dat hij hiermee een – in geval van brand - levensgevaarlijke situatie veroorzaakte. Alles bijeen genomen vindt de rechtbank dat de man voor zeer lange tijd de gevangenis in moet. Ook moet hij in totaal ruim 80.000 euro schadevergoeding betalen aan de familie van de gedode fietsenmaker en aan het slachtoffer van de hamer-aanval.

Categorie:
Provincie: