maandag, 4. juni 2018 - 10:09 Update: 04-06-2018 11:04

Grootste partij Leefbaar Rotterdam uitgesloten bij formatiegesprekken

Grootste partij Leefbaar Rotterdam uitgesloten bij formatiegesprekken
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen, Leefbaar Rotterdam, de partij die dit jaar 11 zetels binnenhaalde, hoeft van de informateurs Duisenberg en Rosenmöller niet mee te praten over een nieuw stadsbestuur.

Dit melden meerdere media maadag. De partijen die wel mogen aanschuiven zijn stukken kleiner. Het zijn GroenLinks (5), D66 (5), PvdA (5), VVD (5), CDA (2) en ChristenUnie-SGP (1). De zes partijen hebben bij elkaar 23 zetels en hebben met z'n zessen slechts een minimale meerderheid in de gemeenteraad, die totaal 45 zetels telt.  

Aanwezigheid VVD opmerkelijk

Opmerkelijk is vooral de aanwezigheid van VVD, daar die partij eerder nog een blok vormde met Leefbaar. Links wilde echter geen coalitie waarin zowel Leefbaar als VVD plaats zouden nemen en dus belandden de gesprekken in een impasse. Links zou de VVD ook hebben gedreigd anders via een minderheidscollege met gedoogsteun van de islamitische partijen NIDA en DENK aan de slag te gaan, zo schrijft The Post Online  maandag. Maar niet alleen de grootste partij Leefbaar Rotterdam, ook de grootste winnaar DENK doet niet mee aan de coalitie.

47.312 kiezers niet serieus genomen

Leefbaar fractieleider Joost Eerdmans is woedend. In het NOS radio 1 Journaal zei hij: ‘Vanaf dag één wilde links Rotterdam niet in gesprek met ons en ze laten nu de 47.312 kiezers van Leefbaar definitief barsten. Uitsluiten is het nieuwe verbinden.’ De baantjes worden al verdeeld, aldus Eerdmans. Eerdmans: ' ‘Tien wethouders zitten er straks achter de collegetafel in Rotterdam. Nu zijn dat er vijf. Gênant.’ Eerst leek het erop dat de VVD alleen mee wilde besturen  als ook Leefbaar Rotterdam meedeed.  De VVD vormde eerder ook een blok met de VVD. Maar de linkse partijen wilde geen coalitie waarin zowel Leefbaar als VVD plaats zouden nemen, dus liet de VVD Leefbaar Rotterdam maar vallen. 

DENK

Lijsttrekker Stephan van Baarle van DENK noemt in de Volkskrant de beoogde coalitie ‘een grove belediging voor de democratie'. Van Baarle: 'De grootste verliezer, PvdA, doet mee aan een college en de grootste winnaar, DENK, wordt door de gevestigde orde vakkundig buiten het college gehouden.’