dinsdag, 5. juni 2018 - 11:29

Arrestaties in onderzoek naar matchfixing in tennis

Arrestaties in onderzoek naar matchfixing in tennis
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Brussel

In België heeft justitie vandaag 21 huiszoekingen verricht in verband met matchfixing in het professionele tennis.

13 personen werden aangehouden voor verhoor. Onder hen ook twee Nederlanders. De onderzoeksrechter zal later beslissen over hun eventuele verdere aanhouding.

Tijdens dit gerechtelijk onderzoek kon worden aangetoond dat een Armeense-Belgische criminele organisatie, sinds 2014 tot heden professionele tennissers actief omgekocht zou hebben teneinde een vooraf afgesproken wedstrijduitslag te bekomen met de finaliteit om op deze omgekochte sportwedstrijden met voorkennis te gokken, waardoor de gokwinsten op bedrieglijke wijze hoog opliepen.

In de loop van 2015 werden door de kansspelcommissie verschillende meldingen ontvangen van diverse gokinstellingen waaruit blijkt dat heel wat personen van Armeense afkomst en verblijvend in ons land zich mogelijk schuldig zouden maken aan matchfixing in het tennismilieu.

Geen inkomen of werk

De verdachten beantwoorden bijna allemaal aan hetzelfde profiel (geen inkomen, geen werk, financieel aan de grond enz). Ingevolge duidelijke instructies zouden zij hun ter beschikking gestelde cashgelden inzetten in wedkantoren op buitenlandse sportwedstrijden van de lagere klassen waarbij het prijzengeld niet zo hoog is (5.000 USD - 15.000 USD).

Op deze toernooien zijn er meestal geen camera-opnames, waardoor de spelers gemakkelijker omkoopbaar zouden zijn en de organisatoren van matchfixing-wedstrijden veel cashgelden genereren. Zij zouden zich daarbij schuldig maken aan matchfixing, corruptie, witwassen, deelname aan de activiteiten van een criminele organisatie. 

Deze Armeense-Belgische criminele organisatie zou bestaan uit verschillende personen die elk een specifieke taak zouden hebben.

Tevens kon worden vastgesteld dat er geen geweld of bedreigingen geschuwd zouden zijn door deze criminele organisatie en dat er gebruik zou gemaakt zijn van een crimineel netwerk om op anonieme wijze grotere geldsommen naar het buitenland te laten vloeien.

Twee aanhoudingen in Nederland

Er werd in dit dossier op vraag van de Belgische onderzoeksrechter simultaan tussengekomen in Duitsland, Frankrijk, Bulgarije (3), Slowakije, Nederland (2) en de Verenigde Staten van Amerika (2).

De operatie werd ondersteund door EUROPOL. Het federaal parket wenst te benadrukken dat de geviseerde matchen deze betreffen van het FUTURES-tenniscircuit en het CHALLENGER-circuit.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: