woensdag, 6. juni 2018 - 10:03 Update: 06-06-2018 10:49

Seksueel grensoverschrijdende situaties op werkvloer artsen en coassistenten

Seksueel grensoverschrijdende situaties op werkvloer artsen en coassistenten
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Niet alleen bij Hollywoodsterren, maar ook op de werkvloer bij artsen komen seksueel grensoverschrijdende situaties vaak voor. DIt schrijft Medisch Contact woensdag.

Medisch Contact hield in het voorjaar van 2018 een enquête over #MeToo op de werkvloer en in de geneeskundeopleiding waaraan 3098 artsen en 440 geneeskundestudenten en coassistenten meededen. Van hen zeiden er 942 grensoverschrijdend seksueel gedrag te hebben meegemaakt.

Grapjes of opmerkingen 

Het grootste deel van de respondenten kreeg seksueel grensoverschrijdende grapjes of opmerkingen te horen. En meer dan de helft maakte ongewenste aanrakingen mee, zo schrijft Medisch Contact. Dan volgen voorbeelden als ‘een arm die net te laag op je billen eindigt, gezoend worden op de mond’, ‘in je billen geknepen worden door superieuren’ en ‘in mijn borsten geknepen door collega’. Ook sociale media (Facebook, WhatsApp) en mail worden stees mer gebruikt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het gaat hierbij zowel om bijvoorbeeld teksten of afbeeldingen die niet over de respondent gingen als om teksten of afbeeldingen die wél specifiek over de respondent gingen. Een respondent geeft als voorbeeld: ‘Een collega-waarnemer vroeg mijn mailadres voor overleg over diensten. Vervolgens stuurde hij me foto’s van zijn erectie.’

Vrouwen 

Het beeld dat onder meer in de media is ontstaan dat het vooral vrouwen zijn die seksueel grensoverschrijdende situaties meemaken, wordt ook in de enquête van Medisch Contact bevestigd. Ruim 80 procent van de vrouwelijke respondenten die iets meemaakten, melden dat dit gebeurde door een man.

Alle leeftijdsgroepen waren ongeveer gelijk vertegenwoordigd onder de personen die reageerden op de enquête, alleen de leeftijdsgroep van 26 tot 30 jaar oud was licht ondervertegenwoordigd