maandag, 11. juni 2018 - 17:07 Update: 11-06-2018 18:15

Geen referendum over donorwet

Geen referendum over donorwet
Foto: Archief EHF
Amsterdam

GeenStijl en andere initiatiefnemers stoppen met het ophalen van handtekeningen voor de een raadgevend referendum over de donorwet.

Er is al ruim vijf weken campagne gevoerd en nog de helft van de benodigde 300.000 handtekeningen opgehaald, zo schrijft GeenStijl op de site. Om middernacht wordt de tekenapplicatie gesloten. Geen Stijl schrijft op de site dat ze morgen naar de drukker gaan met het nog niet afgedrukte restant van de handtekeningen, en woensdag brengen ze  die naar de Kiesraad.

Zo als het er nu uitziet zal de Senaat nog voor het zomerreces instemmen met de afschaffing van het raadgevend referendum. Volgens GeenStijl wordt de kiezers zo een inspraakmiddel afgenomen waar zij in meerderheid wel voor zijn.

GeenStijl vraagt zich wel af waarom de coalitiepartners zo vreselijk bang zijn voor een referendum. 'Als het ons, met ons grote bereik en de niet ongunstige media-aandacht voor dit initiatief, al niet lukt om over een onderwerp dat zowel zeer persoonlijk als sterk grondwettelijk is een referendum af te dwingen...' En 'Een campagne voor een referendum kan ook prima mislukken, en die drempel van 300.000 is en blijft - ondanks digitale laagdrempeligheid - gewoon enorm hoog. Er is geen enkele goede reden om de referendumwet in te trekken.'