maandag, 9. juli 2018 - 8:41 Update: 09-07-2018 9:27

Politie voert actie tegen cao-voorstellen: geen boete voor wildplassers en hardrijders

Politie voert actie tegen cao-voorstellen: geen boete voor wildplassers en hardrijders
Foto: fbf
Amsterdam

Leden van de politiebonden voeren maandag actie tegen de cao-voorstellen van de politietop.

De politievakbonden ACP, NPB, ANPV, en VMHP eisen dat minister Grapperhaus  (Veiligheid en Justitie) meer doet om de grote werkdruk onder agenten tegen te gaan. Daarom begint vanaf maandag de bonnenactie, die inhoudt dat agenten geen bekeuringen uitschrijven voor lichte vergrijpen en alleen in aactie komen bij ernstige overtredingen. Fietsers zonder licht, foutparkeerders en wildplassers hebben de komende tijd dus een kleine kans dat ze een boete krijgen.

'Als citroenen uitgeknepen'

Volgens de bonden worden agenten 'als citroenen uitgeknepen'. Ze vinden dat er te veel werk moet worden gedaan met te weinig mensen. Ook het voorstel dat politiemensen straks geen 9-uurs diensten meer mogen draaien, waardoor ze vijf keer in de week moeten werken in plaats vier keer, valt slecht. Ook zijn de bonden het er niet mee eens dat de top 55-plussers niet automatisch vrijstelt van nachtdiensten. Daarnaast eisen de bonden 3,5 procent meer loon en een hoge kilometervergoeding. Dit melden meerdere media maandag. 

Burgers kunnen er overigens niet op gokken dat ze bij een overtreding geen bon krijgen, want niet alle agenten doen mee aan de actie. Daarnaast vinden de vakbonden dat er alsnog een bekeuring moet worden uitgedeeld als iemand opzettelijk misbruik maakt van het coulancebeleid.