dinsdag, 18. september 2018 - 13:47

Dodelijke klap vechtpartij Wallen was noodweer

rechter, rechtbank, toga
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Een 22-jarige Roemeen die tijdens een massale vechtpartij op de Wallen een fatale klap uitdeelde aan een 32-jarige Nederlander, handelde uit noodweer en wordt hiervoor daarom niet gestraft. Hij en zes andere deelnemers aan het gevecht zijn wel schuldig aan openlijke geweldpleging.

Rake klappen over en weer

Op en bij de Molenbrug vloog op 3 september 2016 – ogenschijnlijk uit het niets – de vlam in de pan tussen een groep van 6 Nederlanders en 3 Roemenen. Hierbij deelden de twee groepen over en weer rake klappen uit. Daarna verplaatste het gevecht zich, waarbij vooral de Nederlanders de Roemenen bleven opjagen en zeer gewelddadig tekeer gingen. De rechtbank concludeert dat alle deelnemers aan het gevecht – op één na – schuldig zijn aan het geweld. Van slechts één van de Roemenen kan niet worden vastgesteld wat zijn aandeel in de vechtpartij is geweest en wordt daarom vrijgesproken.

Noodweer

De klap die één van de Nederlanders uiteindelijk noodlottig werd, is uitgedeeld door de 22-jarige Roemeen. De rechtbank oordeelt echter dat de man handelde uit noodweer. Hij werd tijdens het gevecht op een gegeven moment in de gracht gegooid. Toen hij op de kant klom, zag hij dat het geweld tegen een van zijn vrienden maar doorging. In die chaotische situatie gaf hij de 32-jarige Nederlander een klap. De man overleed de volgende dag in het ziekenhuis aan de gevolgen van deze klap.

Tragische afloop

De rechtbank komt tot de conclusie dat de tragische vechtpartij een afloop heeft gekregen die niemand heeft gewild. De zwaarste straf is dat alle betrokkenen zullen moeten omgaan met het gegeven dat zij betrokken zijn geweest bij een incident waarbij uiteindelijk iemand het leven heeft gelaten.

Bij het opleggen van de straffen is gekeken naar ieders aandeel in de vechtpartij, maar de rechtbank is ook uitgegaan van het principe “gelijke monniken, gelijke kappen”. Vier Nederlanders krijgen een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en taakstraffen van maximaal 200 uur. De vijfde Nederlander krijgt een voorwaardelijke taakstraf van 100 uur opgelegd. De twee Roemenen worden veroordeeld tot respectievelijk 70 dagen celstraf (waarvan 46 dagen voorwaardelijk) en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden plus 150 uur taakstraf. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):