dinsdag, 16. oktober 2018 - 11:11

Eisen van acht jaar wegens voorbereiden liquidatie

Eisen van acht jaar wegens voorbereiden liquidatie
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Tegen twee mannen uit Amsterdam (24 en 28) heeft het OM dinsdag gevangenisstraffen van acht jaar geëist voor voorbereidingshandelingen voor een liquidatie in 2017. Ze worden daarnaast ook verdacht van een poging woninginbraak met geweld in 2016. Voor een derde verdachte (29) heeft het OM vrijspraak gevraagd omdat er onvoldoende bewijs zou zijn voor zijn betrokkenheid bij de voorbereiding van de liquidatie.

De twee Amsterdammers van 24 en 28 jaar werden in mei 2017 ter hoogte van Zaltbommel door een arrestatieteam van de politie klemgereden en aangehouden. Zij waren volgens het OM onderweg naar Oss waar op dat moment hun beoogd doelwit verbleef. Deze persoon werd al een aantal dagen gevolgd. Onder zijn auto was een peilbaken geplaatst.

Excessief geweld

Met de aanhouding van de mannen is volgens het OM een liquidatie voorkomen. In de periode vanaf 2012 hebben in en buiten Amsterdam diverse liquidaties plaatsgevonden. Dit baart het OM zorgen. “Het excessieve geweld waarmee deze liquidaties gepaard gaan is zeer zorgelijk. Slachtoffers worden doorzeefd met kogels, soms terwijl zij zich op de openbare weg bevinden. Dit heeft het gevolg dat er tijdens liquidaties, dan wel pogingen daartoe, onschuldige burgers worden geraakt of kunnen worden geraakt door rondvliegende kogels”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Woningoverval

De politie is de drie mannen op het spoor gekomen nadat in januari 2017 een onderzoek was gestart naar de 28-jarige verdachte. Er was tegen hem een concrete verdenking van betrokkenheid bij een poging tot woningoverval in 2016. Verschillende telefoons van hem werden afgeluisterd en ook werd hij geobserveerd. In de loop van het onderzoek kwamen de andere twee verdachten in beeld.

Gerateld

Uit de afgeluisterde gesprekken blijkt volgens het OM dat de verdachten op zoek waren naar een grote buit en dat zij van plan waren het beoogd slachtoffer om het leven te brengen. Ze praten over de telefoon, terwijl ze het beoogd slachtoffer al een paar dagen volgen, over het in het achterhoofd schieten, want “als je dat voor doet ga je niet meer kunnen slapen, dan zie je die gezicht voor je. Dus hij moet van achter gerateld worden.”

Automatisch vuurwapen

Volgens de verdachten zouden ze gaan inbreken. Het OM hecht weinig waarde aan deze verklaring. De verdachten van 24 en 28 namen beiden actief deel aan het in kaart brengen van het doelwit. Ze observeerden hem, zowel fysiek als via het peilbaken onder zijn auto. Ook zijn op een laptop van één van de verdachten satellietfoto’s aangetroffen van de locatie waar observaties zijn uitgevoerd. Daarnaast spreken zij over wapens en liquidaties en over de wijze van uitvoering. Bij de doorzoeking in de woning van de 24-jarige verdachte zijn onder meer een automatisch vuurwapen, patroonmagazijnen, munitie en een kogelwerend vest aangetroffen.

Liquidatie

Op basis hiervan is het OM van oordeel dat de voorbereidingsmiddelen in combinatie met elkaar en de afgeluisterde gesprekken en de voorverkenningen het doel hadden een liquidatie te plegen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):