donderdag, 18. oktober 2018 - 12:32 Update: 18-10-2018 16:54

OVV: te korte betonwapening oorzaak instorten vloer parkeergarage Eindhoven

OVV: te korte betonwapening oorzaak instorten vloer parkeergarage Eindhoven
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Eindhoven

De parkeergarage bij Eindhoven Airport is vorig jaar ingestort doordat de vloerplaten anders werden toegepast dan gebruikelijk is, zonder dat is nagedacht over de consequenties. Dit heeft de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) donderdag bekendgemaakt.

Bouw schiet tekort in veiligheid

'Als gevolg daarvan was de wapening ter hoogte van de naden van de vloer te kort', aldus de Raad die constateert dat de bouwsector er nog steeds niet in slaagt om veiligheidsrisico’s van bouwprojecten structureel goed te beheersen. 

Vloerplaten anders gelegd

Op 27 mei 2017 stortte een deel van de parkeergarage bij Eindhoven Airport in. Het gebouw was bijna gereed en zou een maand later in gebruik worden genomen. Uit het onderzoek van de Raad blijkt dat de vloerplaten anders zijn gelegd dan gebruikelijk. Door de keuze in het ontwerp de vloerplaten een kwartslag te draaien, kwamen de naden tussen de platen te liggen op de plek waar de vloer het meeste doorbuigt. Hierdoor ontstond een kwetsbaar vloerontwerp en had extra aandacht besteed moeten worden aan het ontwerp van plaatnaden tussen de vloerplaten. Dit gebeurde echter niet, waardoor de koppelwapening te kort werd uitgevoerd.

Zicht op risico's niet in beeld

Net als in de eerdere bouwonderzoeken van de Raad, blijkt bij de ingestorte parkeergarage in Eindhoven sprake van onduidelijkheid over verantwoordelijkheden. Het ontbrak aan een centrale partij die zicht had op de risico’s van het gehele bouwproces.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):