dinsdag, 6. november 2018 - 14:47

Illegale groothandel in anabolen bezorgde aan sportscholen door het hele land

Illegale groothandel in anabolen bezorgde aan sportscholen door het hele land
Foto: SXC
undefined

Vanuit zijn Mercedes Vito-busje leverde een 39-jarige sportschoolhouder uit Den Haag illegale anabolen aan sportscholen in Ridderkerk en Rotterdam. Ook afnemers in Maastricht en het Brabantse Sprundel deed hij aan op zijn tochten. Dat de gebruikers van zijn middelen serieuze gezondheidsschade konden oplopen, maakte hem blijkbaar niet uit.

Het was professioneel opgezet; dat moet gezegd. Een website voor de bestellingen, gekoppeld aan een bankrekening in Polen die met de verdachtein verband worden gebracht. Drie opslagboxen waar de gigantische voorraad anabolen en illegale medicijnen werd bewaard (gehuurd op naam van anderen). En ook een eigen busje om het spul mee te bezorgen. De kleinere bestellingen deed hij gewoon via de post.

De officier van justitie noemde het gisteren tijdens de rechtszitting een ‘clandestiene apotheek’ en een ‘illegale groothandel’. Bij telling bleek de man over 290.000 pillen te beschikken. Vooral de verboden anabolen, maar ook gewone geneesmiddelen die je zonder vergunning niet mag verhandelen. Daar kwamen ook nog kilo’s harddrugs bij.

Impotentie

Dat anabolen een gevaar vormen voor de gezondheid deerde hem blijkbaar niet. Hartklachten, leverstoornissen, impotentie en onvruchtbaarheid, depressiviteit, prikkelbaarheid en haaruitval. De officier van justitie gaf tijdens de strafzitting een paginalang overzicht van de mogelijke gezondheidsklachten die samenhangen met het langdurig gebruik van anabolen.

De man verklaarde tot zijn daad te zijn gekomen doordat zijn sportschool in Den Haag minder liep. Bij zijn aanhouding had hij meer dan 10.000 euro aan contanten bij zich. Ook wees de officier van justitie erop dat hij in het verleden al eens voor een soortgelijk feit veroordeeld is.

Observatieteam

De Hagenaar was als verdachte in beeld gekomen na diverse meldingen. Vervolgens was hij door een observatieteam gevolgd, zijn telefoon was getapt en ook was zijn busje voorzien van een baken. Daarmee was er volgens de officier van justitie voldoende bewijs om hem in december 2016 te kunnen aanhouden.

Hij eiste tegen de Hagenaar een gevangenisstraf van 24 maanden. De man is overigens niet de enige verdachte in dit onderzoek. Voor een 30-jarige Hagenaar vroeg de officier gisteren een straf van negen maanden cel (waarvan drie maanden voorwaardelijk). Twee andere mede-verdachten zullen zich later nog voor de rechter moeten verantwoorden.

Categorie:
Provincie: