donderdag, 15. november 2018 - 15:56 Update: 15-11-2018 16:19

Politie wil alle agenten uitrusten met taser

Politie wil alle agenten uitrusten met taser
Foto: Politie
Rotterdam

Het wordt dringen aan de koppel van politieagenten in Nederland. Naast de nieuwe uitschuifbare wapenstok komt er waarschijnlijk ook een stroomstootwapen aan te hangen. De Rotterdamse politiechef Frank Paauw moet dit dossier gaan verwezenlijken.

Het gaat in totaal om 17.000 agenten die uitgerust moeten worden met de zogenoemde taser. Deze zijn al bij arrestatieteam in gebruik. In de provincie Groningen heeft de aanhoudingseenheid de beschikking over het wapen. In Rotterdam zijn de hondengeleiders met het gele wapen uitgerust.

De kwestie moet nog besproken worden in de Tweede Kamer. Deze moet beslissen of de taser bij de basisuitrusting van de politie gaat horen.  Wanneer dit zal gebeuren is nog niet bekend.

Driehonderd keer

Tijdens de pilot is het stroomstootwapen ruim driehonderd keer ingezet, meest om een einde te maken aan een dreigende situatie. Daarbij heeft niemand (verdachten, agenten, omstanders) ernstig letsel opgelopen. In tweehonderd gevallen werd het stroomstootwapen gebruikt om mensen onder controle te brengen die onder invloed van drank of drugs waren of psychisch labiel. In veel gevallen bleek dreigen met het stroomstootwapen al voldoende om een gevaarlijke situatie zonder geweld te beëindigen. De agenten uit de proef zijn dan ook positief over het wapen.

Categorie:
Provincie: