maandag, 17. december 2018 - 8:56 Update: 17-12-2018 17:28

GroenLinks wil dat overheid xtc gaat reguleren

GroenLinks: overheid moet xtc reguleren
Foto: fbf
Amsterdam

De overheid moet xtc reguleren, aldus GroenLinks (GL). De partij wil xtc uit het criminele circuit halen.

Dat zegt Tweede Kamerlid Kathelijne Buitenweg (GL) maandag in een interview met de Volkskrant. GroenLinks wil controle op de productie die door middel van een vergunningensysteem zou moeten worden gecontroleerd. Dan gaat het bijvoorbeeld om de hoeveelheid MDMA, de werkzame stof in xtc. De MDMA is in de huidige pillen twee maal zo sterk als in de pillen van 10 jaar geleden. 

Verbod op xtc-pillen opheffen

Ook de burgemeester van Breda Paul Depla (PvdA) pleit in de krant voor het opheffen van het verbod op xtc-pillen. In het interview met de krant zegt Buitenweg: 'De regering hoeft niet zelf de xtc-pillen te draaien, de gemeenten hoeven xtc niet zomaar in de supermarkt te leggen, maar de overheid moet wel de regie willen nemen.' In het uitgaansleven is na alcohol en cannabis xtc de meest gebruikte drug. Verder zegt Buitenweg in de krant: 'Ik vind het onvermijdelijk dat Nederland naast het gebruik van cannabis ook de consumptie van xtc gaat reguleren. De productie moet via een vergunningensysteem worden gecontroleerd en uitsluitend pillen die voldoen aan kwaliteitseisen moeten verkrijgbaar zijn. Ik zeg het vanwege de volksgezondheid, maar ook omdat we iets moeten doen aan de beangstigend toenemende macht van criminelen.' Naast regulering wil Buitenweg dat er ook een ontmoedigingsbeleid wordt opgezet. Dat betekent actieve voorlichting over de risico's van xtc en een verbod op reclame-uitingen. 

'Xtc minder schadelijk dan alcohol'

Ook burgemeester Depla vindt dat er in Nederland een verschuiving moet komen in het drugsbeleid van de overheid. Depla in de krant: 'Hard tegen de crimineel, zacht voor de gebruiker. Geef mij één argument waarom alcohol vrij verkrijgbaar is en xtc verboden moet zijn? Ik praat de deskundigen na. Die zeggen mij: xtc is minder schadelijk dan alcohol.' 

Buitenweg wil dat Nederland het initiatief neemt om de VN-verdragen over verdovende middelen te herzien. Volgens haar heeft de Wereldgezondheidsorganisatie onlangs gezegd dat de rangordes van schadelijkheid opnieuw bekeken zouden moeten worden. Buitenweg vindt dat de Nederlandse regering nu het moment moet pakken en openingen moet zoeken in "de vastgelopen discussie".

 

 

Categorie:
Provincie: