maandag, 17. december 2018 - 12:34 Update: 17-12-2018 12:46

Kerstfiles op buitenlandse wegen

Kerstfiles op buitenlandse wegen
Foto: Archief EHF
Den Haag

De ANWB verwacht dat de kerstuittocht vooral op de wegen in het buitenland tot files leidt.

 Ongeveer 2 miljoen Nederlanders gaan de komende twee weken met vakantie. De helft gaat naar het buitenland, de andere helft brengt de kerstvakantie door in eigen land. Vooral vakantieparken zijn populair. In Nederland betekent dat een vroege vrijdagmiddagspits, met de meeste files richting de oostgrens en het zuiden. In het buitenland wordt het vooral zaterdag druk richting de skipistes.

In Duitsland verwacht men de meeste kerstfiles op zaterdag 22 december. Maar ook op tweede kerstdag is er traditiegetrouw veel verkeer onderweg naar wintersportplaatsen. Knelpunten zijn de A3/A9 Frankfurt - Neurenberg - München, de A5 Karlsruhe - Bazel, de A7 tussen Kempten en Füssen en de A8 München - Salzburg.

Op de wegen in Oostenrijk en Zwitserland wordt het zaterdag 22 december eveneens dringen richting skioorden. In Oostenrijk zijn de grootste knelpunten de A10 Salzburg – Villach en de B179 Fernpasstrasse bij de grenstunnel Füssen. In Zwitserland is de St. Gotthardtunnel  (A2 Bazel - Chiasso) een bottleneck. Ook op de wegen bij Zürich en rond Lausanne is de kans op files groot.

De Franse wintersportoorden zijn op zaterdagen 22 en 29 december  vanwege verkeersdrukte moeilijk bereikbaar. Daar komt nog bij dat reizigers onderweg mogelijk op acties van gele hesjes stuiten. Afgelopen weekend blokkeerden actievoerders de belangrijkste snelwegen van het land.

Vakantiefiles zijn de A6 Parijs - Lyon, de A40 Mâcon - Chamonix en A43 Lyon - Chambéry. Ook loopt het verkeer vast op de RN85 Grenoble - Gap en op de RN90 Albertville - Bourg St. Maurice. Vooral de laatste kilometers naar de sneeuw kosten veel tijd. Oponthoud door terugreizend verkeer verwacht de ANWB vooral op zaterdag 30 december en zondag 6 januari.

Voor veel Nederlanders is aanstaande vrijdag 21 december de laatste werkdag van 2018. Daarna breekt een periode van rust aan op de Nederlandse wegen met hooguit enkele lokale files. Pas op maandag 7 januari is er weer écht sprake van een ochtendspits.

Categorie:
Provincie: