maandag, 7. januari 2019 - 21:07 Update: 07-01-2019 21:13

OM eist 30 maanden cel voor phishing, afdreiging en hacken pikante beelden

OM eist 30 maanden cel voor phishing, afdreiging en hacken pikante beelden
Foto: Archief EHF
Den Bosch

Maandag heeft de officier van justitie 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, geëist met een proeftijd van drie jaar, tegen een 25-jarige man uit Den Bosch. 'Hij wordt verdacht van computercriminaliteit, waaronder het hacken van webshopaccounts, van dropboxaccounts', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.

Afdreigen

Ook wordt hij verdacht van witwassen van de geldbedragen die hij verdiende met de gepleegde misdrijven. Eén slachtoffer werd afgedreigd nadat haar dropboxaccount was gehackt. Als zij niet zou betalen, zou de hacker seksueel getinte beelden van haar online plaatsen. Uiteindelijk heeft hij beelden van haar op internet geplaatst. Aan de zaken waar hij voor terechtstaat, zijn in totaal bijna 70 slachtoffers gekoppeld.

Start van het onderzoek

In augustus 2017 werd er een onderzoek gestart naar webshopaccountfraude. Volgens het OM logde de verdachte in op webshopsaccounts van slachtoffers en bestelde dure spullen met de optie ‘achteraf betalen’. De slachtoffers gebruikten hetzelfde wachtwoord voor hun webshopaccount als voor hun e-mailadres. 

Dure producten besteld

De verdachte kon dus ook inloggen in hun e-mailbox en zorgde ervoor door de instellingen te wijzigen, dat alle binnenkomende mails automatisch naar hem werden doorgestuurd, zodat de slachtoffers niet doorhadden dat er dure producten werden aangeschaft via hun webshopaccount. Ook de e-mails met de factuur ontvingen zij op deze manier niet. De verdachte liet de producten bezorgen op een afhaalpunt. Deze werden vervolgens opgehaald door een handlanger met een valse identiteitskaart en verkocht op de tweedehandsmarkt.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):