woensdag, 9. januari 2019 - 15:12 Update: 09-01-2019 15:14

Turkse krant Sabah moet artikelen over Rotterdams gemeenteraadslid rectificeren

Turkse krant Sabah moet artikelen over Rotterdams gemeenteraadslid rectificeren
Foto: Archief FBF
Rotterdam

De in Duitsland gevestigde, maar via internet in Nederland verspreide krant Sabah, moet uitlatingen over een (voormalig) Rotterdams gemeenteraadslid rectificeren. Dit heeft de rechtbank in Rotterdam woensdag beslist.

'Verrader'

In verschillende artikelen werd het gemeenteraadslid ervan beschuldigd lid te zijn van de Gülen-beweging, bestempeld als ‘verrader’ en hij zou betrokken zijn geweest bij oplichting en het doorgeven van namen van Turkse burgers aan de Nederlandse politie.

Grondrechten

De vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid zijn belangrijke grondrechten. Een krant moet zich kritisch, informerend, opiniërend en waarschuwend kunnen uitlaten over kwesties die de samenleving raken, zodat het publiek niet onkundig blijft. Omdat het gemeenteraadslid zelf ook in een interview over Gülen heeft gesproken was het niet onrechtmatig van Sabah om over banden tussen de Gülen-beweging en hem te berichten. Sabah mag ook de term Fetö gebruiken.

Onderbouwing

Aan de andere kant moeten artikelen, beschuldigingen en uitlatingen goed worden onderbouwd. De rechtbank is van oordeel dat Sabah haar artikelen op sommige punten te scherp heeft geformuleerd en de beschuldiging aan het adres van het gemeenteraadslid niet goed heeft onderbouwd. Sabah had geen basis om hem de imam voor Nederland van Fetö te noemen, ook niet voor de beschuldiging van oplichting en het doorgeven van namen aan de politie. 

Bedreigingen

De artikelen roepen niet op tot actie en Sabah is niet verantwoordelijk voor de bedreigingen aan het adres van het gemeenteraadslid. Dat waren acties van individuen via social media.

Onrechtmatig

De rechtbank is van oordeel dat Sabah door de beschuldiging over de oplichting en het doorgeven van namen, en door hem de imam voor Nederland van Fetö te noemen, onrechtmatig heeft gehandeld. De rechtbank veroordeelt Sabah tot het rectificeren van de artikelen op de site en verplicht de krant tot het publiceren van een rectificatie.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):