woensdag, 23. januari 2019 - 18:03 Update: 28-01-2019 13:49

Oplichters misbruiken WhatsApp om mensen geld afhandig te maken

Politie waarschuwt voor nieuwe oplichtingstruc via WhatsApp
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag/Scheveningen

De politie Scheveningen waarschuwt voor oplichters die mensen via WhatsApp geld afhandig maken. 'In de afgelopen week zijn er vijf mensen het slachtoffer geworden van deze manier van oplichten', zo laat de politie woensdag weten.

Via WhatsApp

De slachtoffers werden via WhatsApp benaderd door de oplichters, die zich voordeden als de zoon of dochter van het slachtoffer. Zij vertelden de slachtoffers dat ze een ander telefoonnummer gebruikten omdat hun eigen telefoon kapot was gegaan. De slachtoffers dachten echt dat ze chatten met een van hun kinderen, omdat er zelfs een profielfoto bijstond. Vermoedelijk haalden de daders deze foto’s van social media-kanalen.

Geld overmaken

Vervolgens vroegen de oplichters de slachtoffers om geld over te maken. Zij speelden daarbij in op de emotie van het slachtoffer, en vertelden dat zij als zogenaamde kinderen het geld erg hard nodig hadden. Ze vertelden het slachtoffer dat zij een nieuw rekeningnummer hadden geopend, en vroegen hen het geld naar dat rekeningnummer over te maken.

Gesprek eigen kinderen

De slachtoffers kwamen er pas achter dat ze werden opgelicht nadat ze met hun eigen kinderen hadden gesproken. Hierna hebben zij aangifte gedaan, en is de politie een onderzoek gestart.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):