vrijdag, 8. maart 2019 - 15:09 Update: 08-03-2019 15:10

Tot 6 jaar cel voor gewapende overval op waardetransport

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Vrijdag is een chauffeur door de rechtbank Amsterdam veroordeedl tot 72 maanden celstraf voor een gewapende overval in 2016 op een busje van het waardetransportbedrijf waar hij op dat moment voor werkte. Dit heeft de rechtbank vrijdag bekendgemaakt.

Broer

'Zijn broer, die meedeed aan de overval, krijgt dezelfde straf. Een derde handlanger krijgt 2 maanden meer, omdat hij ook hennep heeft geteeld', aldus de rechtbank. De mannen hebben bij de overval de bijrijder van zijn vrijheid beroofd en de bus in brand gestoken. Drie andere mannen krijgen cel- en taakstraffen voor heling en witwassen.

Inside job

De overval moet een inside job zijn geweest, aldus de rechtbank: de bestelbus was namelijk helemaal niet herkenbaar als waardetransport. De overvallers moeten dus op een andere manier hebben geweten dat de bus kort daarvoor was volgeladen met luxe goederen. Bovendien was de bestuurder – kort nadat hij telefonisch contact had gemaakt met een van de overvallers – afgeweken van de geplande route en stonden de ramen van de bus open, waardoor een van de overvallers de bijrijder door het open zijraam kon bedreigen met een vuurwapen. De mannen moeten ook een schadevergoeding van ruim 265.000 euro betalen aan de distributeur van de luxegoederen, de vervoerder TNT en de bijrijder van de bestelbus.

Vuurwapen

Op 15 december 2016 richtte een man in de buurt van het Vondelpark door het open zijraam van de bestelbus een vuurwapen op de bijrijder. Vervolgens stapte de overvaller zelf in en dwong de bestuurder naar een afgelegen plek te rijden. De bestelbus werd daar door meerdere mannen leeggehaald en daarna, terwijl de bijrijder nog voor in de bus zat, in brand gestoken. Bij de overval werden kostbare sieraden en exclusieve horloges buitgemaakt.

Wasmand

Drie weken later trof de politie bij een huiszoeking na een melding van een geweldsincident in een woning een deel van de buit van de overval aan. De 41-jarige bewoner van deze woning krijgt een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden voor heling van de buit. Van andere mannen zijn op de buit vingerafdrukken aangetroffen. Bij deze mannen werden daarna huiszoekingen verricht: bij een 33-jarige verdachte trof de politie onder meer zes van de diefstal afkomstige horloges aan in een wasmand. Ook trof de politie een contant geldbedrag van ruim 7000 euro en een kilo hennep aan. Deze verdachte krijgt een taakstraf van 180 uur en een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 90 dagen voor witwassen en het bezit van hennep.

Witwassen

Een 28-jarige man krijgt een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand voor witwassen en het bezit van hennep. In zijn woning werd een geldbedrag van 3.500 euro gevonden. Ook is gebleken dat hij in een periode van vier maanden ruim 10.000 euro contant heeft uitgegeven, terwijl hij een Wajong-uitkering van 960 euro per maand ontvangt. Hiervoor had hij geen aannemelijke verklaring. Ook is in zijn woning hennep aangetroffen. Twee verdachten zijn vrijgesproken.

Categorie:
Provincie: