woensdag, 27. maart 2019 - 8:54 Update: 27-03-2019 9:39

'Nieuw ontlastend bewijs gevonden in Deventer moordzaak'

Nieuw ontlastend bewijs gevonden in Deventer moordzaak
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

In de Deventer moordzaak is opnieuw bewijs gevonden van vervalsingen door de Technische Recherche. Dit schrijft de Volkskrant woensdag.

In deze zaak is een cd-rom opgedoken met daarop onrlastend bewijs voor de veroordeelde fiscalist Ernest Louwes. Het blijkt dat vingerafdrukken zijn verzwegen en er is een nieuwe foto van het slachtoffer is met ontlastende bloedvlek. Volgens de krant zijn er ontlastende verklaringen uit het proces-verbaal verwijderd. 

De Deventer moordzaak gaat over de moord op de 60-jarige weduwe Jacqueline Wittenberg. Zij werd in 1999 om het leven gebracht. Aanvankelijk werd Louwes daarvoor vrijgesproken, maar in hoger beroep kreeg hij 12 jaar cel.

CD-rom met 150 verslagen rechercheonderzoek

Op de cd-rom staan meer dan 150 verslagen van het rechercheonderzoek waaronder een concept-procesverbaal over het onderzoek van de recherche uit 1999. Volgens de Volkskrant verschilt dit proces-verbaal 'wezenlijk' van het proces-verbaal dat in het proces werd gebruikt. Er is onder meer een zin verwijderd dat het lemmet van het steekwapen "ongeveer 2 centimeter" was; het wapen dat bij de moord is gebruikt was breder. Ook zou verwijderd zijn dat het wapen "een afgebroken of omgebogen punt had", wat bij het mes dat gebruikt werd niet van toepassing zou zijn geweest. 

Ook blijkt uit de foto's die op de cd-rom staan dat er meerdere vingerafdrukken zaten op het gebruikte mes, zo schrijft de krant. Dat terwijl de rechercheurs destijds in hun rapport schreven dat er geen vingerafdrukken op zaten. Verder zou onzorgvuldig zijn omgegaan met de blouse van het slachtoffer, waardoor sporen niet meer betrouwbaar zijn.

Knoops

Advocaat Knoops tegen de Volkskrant: ' Ik wil het woord opzet niet in de mond nemen, maar deze recherchestukken tonen wel aan dat onregelmatigheden in dit politieonderzoek niet incidenteel, maar structureel van aard zijn. Dat werpt toch een heel ander licht op deze zaak.'