dinsdag, 2. april 2019 - 17:22

Man (24) op Schiphol aangehouden om deelname gewapende strijd Syrië

KMar-Schiphol-aanhouding
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Schiphol

Vorige week woensdag is een 24-jarige man uit Den Haag op Schiphol aangehouden. 'De man wordt verdacht van deelname aan de gewapende strijd in Syrië. Hij zou aan de zijde van de Koerdische YPG-militie hebben gevochten', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag.

Herkend

De man zou in december 2016 naar Frankrijk en later naar het strijdgebied zijn gereisd. Hij werd herkend in een uitzending van het televisieprogramma EenVandaag op 22 september 2017. In deze uitzending vertelde hij met de Koerden in Raqqa mee te vechten tegen IS. In beeld was te zien hoe hij met een sjaal om zijn gezicht en een Kalasjnikov AK47 rond liep. Op zijn gevechtskleding was een badge van ADO Den Haag gestikt.

Controle

De man stond al enige tijd gesignaleerd om te worden opgespoord en aangehouden. Vorige week trok hij de aandacht van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Na controle van zijn identiteitsbewijs werd hij aangehouden. Hij zou naar eigen zeggen een maand geleden zijn teruggekeerd naar Nederland. 'De man is dinsdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam, die hem voor twee weken in bewaring heeft gesteld', aldus het OM.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: