maandag, 6. mei 2019 - 9:01 Update: 06-05-2019 9:43

Directeur gevangenis Vught werkt nu ondanks fouten bij kliniek Michael P.

directeur, gevangenis, vught, kliniek, den dolder, masthoff, Michael P.
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De behandeldirecteur van de gevangenis in Vught is nu bestuurder bij Fivoor, de organisatie achter de Utrechtse kliniek waar Michaël P. verbleef toen hij Anne Faber verkrachtte en vermoordde. Dit heeft de Telegraaf ontdekt.

Michaël P. zat vier jaar in de gevangenis in Vught voordat hij in 2017 werd overgeplaatst naar een kliniek in Den Dolder. 

Grove fouten

Volgens de krant gaat het om Erik Masthoff,die sinds 1 maart werkt als bestuurder voor Fivoor. In de tien jaar daarvoor werkte Masthoff als directeur Zorg en Behandeling van de gevangenis in Vught. Tussen juli 2013 en januari 2017  zat P. daar vast, tot hij naar de forensische kliniek in Den Dolder werd overgeplaatst voor behandeling. In maart van dit jaar concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat zowel de gevangenis in Vught als de kliniek in Den Dolder grove fouten had gemaakt. De gevangenis in Vught zou niet alle relevante informatie hebben overgedragen aan P.'s behandelaar in Den Dolder, omdat P. daar zelf geen toestemming voor had gegeven. P. was volgens de gevangenis in Vught, toen hij werd overgeplaatst naar de kliniek in Den Dolder, een 'modelgevangene'.  Verder schatten de gevangenis in Vught en de kliniek in Den Dolder de maatschappelijke risico's van de plaatsing van P. in Den Dolder onvoldoende in en richtten zij zich te veel op de patiënt in plaats van op het beschermen van de samenleving, aldus de Onderzoeksraad.

Reacties

De familie van Faber reageert onthutst op het nieuws dat de man onder wiens leiding grove fouten zijn gemaakt, nu bij de organisatie achter de kliniek in Den Dolder werkt. De oom van Anne Faber in de krant:

'Dat nota bene deze man is aangesteld toont wat ons betreft aan dat het de bestuurders van Fivoor en de Penitentiaire Inrichting Vught ontbreekt aan realiteitszin en moreel besef en dat ze de moord op Anne afdoen als een bedrijfsongevalletje. Respectloos naar Anne, haar familie en haar vrienden. Het belooft ook weinig goeds voor de cultuuromslag die moet plaatsvinden in de forensische psychiatrie.'

In een reactie in de Telegraaf  laat Fivoor weten dat het vertrek van Masthoff niets te maken had met de conclusies van de OVV.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: