woensdag, 31. juli 2019 - 17:55 Update: 31-07-2019 18:00

Hof: bekeuring gebruik telefoon tijdens rijden in Tesla is terecht

tesla
Foto: Tesla
Leeuwarden

Niet de Tesla, maar degene die op de bestuurdersstoel van de auto zit is de feitelijke bestuurder. Ook het gerechtshof gaat mee in de redenering en het vonnis dat de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland al op 22 november 2018 heeft bepaald.

Vincent Everts

Trendwatcher Vincent Everts rijdt in een Tesla model X en kreeg een bekeuring voor het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Everts stapte naar de rechter omdat hij vindt dat niet hij, maar de Tesla met Autopilot de feitelijke bestuurder is.

Software

Everst verklaarde eerder voor de rechtbank in Utrecht dat hij het niet eens is met de opgelegde sanctie omdat niet hij, maar zijn Tesla model X de feitelijke bestuurder was. Volgens de man rijdt de elektrische auto door middel van een Autopilot-systeem. De software zorgt ervoor dat de auto zelf kan sturen en remmen, zonder dat ingrijpen van een persoon noodzakelijk is. Daarom moet de auto, en niet hij, worden aangemerkt als feitelijke bestuurder.

Wegenverkeerswet

De kantonrechter volgde die redenering niet. In de Wegenverkeerswet is bepaald dat de bestuurder van een motorrijtuig degene is die het motorrijtuig bestuurt of degene die wordt geacht het motorrijtuig onder zijn onmiddellijk toezicht te doen besturen. In dit geval was het de man die bepaalt waar de auto heen gaat en hoe de auto moet handelen in noodsituaties. Dat maakt hem de feitelijke bestuurder. 

Citaat Tesla

Daarnaast verwees de kantonrechter naar een citaat van de website van Tesla Nederland. “Bij gebruik van Autopilot moet de bestuurder altijd zelf opletten en actief blijven en gereed zijn elk moment in te grijpen.” Bovendien heeft de man verklaard dat hij, als degene die op de bestuurdersplaats zit, regelmatig het stuur moet vastpakken aangezien de auto anders een signaal geeft en na drie signalen het Autopilot-systeem zichzelf uitschakelt. Het gerechtshof in Leeuwarden komt tot het  hetzelfde oordeel als de kantonrechter.

Categorie:
Provincie: