zaterdag, 17. augustus 2019 - 10:24 Update: 17-08-2019 11:39

Coldcaseteam gaat naar dna-bewijs kijken in Deventer moordzaak

coldcaseteam, bekijken, dna-bewijs, deventer moordzaak, knoops
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Een coldcaseteam van de Amsterdamse politie gaat zich bezighouden met de Deventer moordzaak.

De Hoge Raad in Den Haag heeft het specialistische rechercheteam opdracht gegeven om het dna-onderzoek, dat tot veroordeling van Ernest Louwes leidde, nog een keer onder de loep te nemen. Dat schrijft de Stentor zaterdag op basis van uitspraken van de advocaat-generaal Diederik Aben van de Hoge Raad. Aben doet al vijf jaar onderzoek naar de zaak rond de moord op weduwe Jacqueline Wittenberg in 1999.

Impasse

Het coldcaseteam werd ingeschakeld nadat Gert-Jan Knoops, de advocaat van Louwes, onvrede uitte over nieuw onderzoek dat Aben heeft laten verrichten naar het dna op de blouse van de weduwe Wittenberg. Aben zegt tegen de Stentor dat hij het coldcaseteam erbij gevraagd heeft, omdat het herzieningsverzoek in de zaak in een impasse is terechtgekomen.

Onderzoek dna-sporen

Boekhouder Ernest Louwes werd in 2004 veroordeeld tot 12 jaar cel. In 2013 diende advocaat Gert-Jan Knoops een herzieningsverzoek in. Daarmee wil hij afdwingen dat de zaak opnieuw wordt geopend. De impasse die nu is ontstaan gaat over het onderzoek naar dna-sporen, waaronder bloed van Louwes, die op de witte blouse van het slachtoffer zijn gevonden. Op basis van die sporen is Louwes in hoger beroep veroordeeld. Louwes heeft zelf altijd ontkend dat hij de moord heeft gepleegd. Hij zegt dat hij op de ochtend van de moord op bezoek was gegaan bij de weduwe en dat het dna toen op haar kleding is terechtgekomen.

Na forensisch onderzoek kwam het NFI tot de conclusie dat het dna waarschijnlijk door geweld op de blouse is terecht gekomen. Dit wordt onderschreven door een Engelse dna-deskundige, die de blouse op verzoek van Aben opnieuw heeft onderzocht.. Maar Knoops vindt volgens Aben dat de deskundige min of meer is gestuurd naar een bepaalde uitkomst. Er is nu besloten dat een coldcaseteam goed naar de beschikbare informatie moet gaan kijken. De advocaat-generaal wil met het onderzoek van het coldcaseteam uitsluiten dat de politie destijds dingen over het hoofd heeft gezien.

Reactie Knoops

Knoops wil tegen de krant niet reageren op de betrokkenheid van het coldcaseteam. Wel zegt hij: 'Volgens ons had de zaak al veel eerder heropend moeten worden. Er zijn nog veel meer vragen onbeantwoord.'